Weekend! Wie houdt er niet van. Lekker doen waar je zin in hebt, wanneer je er zin in hebt. En voor mij betekent doen waar je zin in hebt ook uitgebreid koken. Liefst een grote pan comfortfood, want je weet maar nooit wie er aanschuiven. Dit weekend heb ik extra inspiratie: het nieuwe weekendkookboek van Jamie Olivier. Mijn eerste keuze: Toscaanse pasta met worst en tomaat.

 

Zoveel keuze en zo weinig weekend

Kon het weekend maar eeuwig duren! Want in dit boek staan wel meer recepten die ik absoluut wil proberen. Een winterse chili met varkensbuik bijvoorbeeld, maar die stel ik nog even uit tot na de zomer. Maar de pad Thai  met garnalen en tofu, die ga ik zeker binnenkort maken. Misschien in zo’n mooie buitenwok op gas? En Jamaicaans jerk pork, met bruine rum. Goddelijk! Laat ik beginnen met mijn favoriete comfortfood: pasta!

Ingrediënten Toscaanse pasta met worst en tomaat

 • 1 ui
 • 1 wortel
 • 1 stengel bleekselderij
 • 1 bos verse basilicum (30 g)
 • olijfolie
 • 4 (Italiaans gekruide) worstjes
 • 1 volle tl venkelzaad
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 1 snufje gedroogde chilivlokken
 • 1 takje verse rozemarijn
 • 4 tenen knoflook
 • 2 el balsamicoazijn
 • 2 blikken gepelde tomaten
 • 300 g penne
 • 40 gr Parmenzaanse kaas (plus extra voor garnering)

Jamie Olivier weekend kookboek

Recept Toscaanse pasta met worst en tomaat

Pel de ui, schil de wortel en maak de bleekselderij schoon. Snijd ze samen met de basilicumsteeltjes fijn (en bewaar de blaadjes). Zet een grote pan op met 2 el olijfolie op matig hoog vuur. Knijp het worstvlees uit de velletjes in de pan en maak het rul met een houten lepel. Bak het vlees een paar minuten. Voeg dan het venkelzaad, de oregano en de chilivlokken toe en ris de rozemarijn erbij. Roer er de groenten en basilicumsteeltjes door en pel en rasp de knoflook erbij. Blijf 10 minuten regelmatig roeren. Giet de balsamico in de pan en laat een beetje inkoken. Voeg de tomaten toe en hak ze in stukken met de houten lepel. Voeg een blikje water toe en doe er de grotere basilicumbladeren bij.

Toscaanse pasta met worst en tomaat koken

Breng de saus aan de kook en laat 20 minuten op laag vuur pruttelen. Kook de pasta met nog 10 minuten te gaan in een pan gezouten kokend water. Laat uitlekken en vang een mok van het koolwater op. Hussel de uitgelekte pasta door de saus er roer er een scheutje van het koolwater door. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe. Haal de pan van het vuur. Rasp de parmezaan erboven, strooi de rest van de basilicumblaadjes er over en maak het gerecht af met een scheutje olijfolie. Lekker met een simpele salade, aangemaakt met citroen, olijfolie en een extra rasp parmezaan.

Toscaanse pasta met tomaat klaar

Dit recept en nog heel veel andere vind je in het boek Jamie’s Food Fight Club. Een heerlijk weekend kookboek, wat je hier kunt bestellen. Laat het weekend maar komen!

Ook lekker van Jamie (maar uit een ander boek): deze Peruaanse zoete aardappelsoep.

Jamie’s Peruaanse zoete aardappelsoep