Na het zien van de Netflix serie Hinterland weet ik het zeker… ik wil naar Wales! Wales ligt in het westen van het eiland Groot-Brittannië en grenst in het oosten aan Engeland. Je vindt er eeuwenoude kastelen, stijle kliffen, een prachtige kustlijn van maar liefst 1200 kilometer en schitterende natuur. Ook kun je er fantastisch eilandhoppen, Wales heeft namelijk zo’n 50 kleinere en grotere eilandjes. Ik heb vast wat vooronderzoek verricht, wie weet is Wales ook wel iets voor jou?

Maar eerst nog even terugkomend op Hinterland. Ken je deze serie? Ik vind het een aanrader hoor. De sfeer, de natuur, het taaltje. Wales telt iets meer dan drie miljoen inwoners waarvan nog een zesde de oude Keltische taal Welsh spreekt.

De hoofdrolspeler is Richard Harrington, woonachtig in Cardiff, de hoofdstad van Wales. De stad Aberystwyth en haar ongetemde omgeving heeft hij na de opnames van Hinterland helemaal in zijn hart gesloten:

Je bent op een steenworp afstand van een berg of de zee – van dit buitengewone landschap dat je de adem beneemt. Ik kan het weer hier natuurlijk niet garanderen, maar het is een geweldige plek voor een vakantie, want er is zoveel te doen. Ik heb twee kinderen van acht en tien en ze vinden het heerlijk om hierheen te komen omdat er zoveel plekken zijn om je verbeeldingskracht te oefenen“.

Nou, als hij het zegt, dan moesten we de koe maar bij de horens vatten. Omdat ik gek ben op mooie natuur en water heb ik voor nu even gekeken naar wat eilandjes bij Wales.

Hinterland

Eilandhoppen in Wales

Wist je dat je voor dit spectaculaire land niet eens ver hoeft te reizen?! Al met 1,5 uur vlieg je met KLM naar Cardiff en kan de pret beginnen. En voor de kust liggen dus zo’n 50 eilandjes dus. Sommige eilanden kun je met de auto bereiken, voor anderen ben je afhankelijk van een boot. Ik beschrijf er een aantal:

Noord Wales: Anglesey

Het grootste eiland van Wales (Ynys Môn) ligt in het noordwesten en heet Englesey. Dit eiland wordt met het vasteland verbonden door een brug. Meteen bij aankomst op het eiland kom je bij het plaatsje Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantisiliogogogoch.

Llanfairpwllgwyngyll

bron afbeelding

Jaja, probeer dat maar eens uit te spreken 😉 Het is overigens wel de langste plaatsnaam in het Verenigd Koninkrijk. Bij het noorden van het eiland vind je veel dramatische kliffen en industriële geschiedenis. Het zuidwestelijke deel is weer veel platter een heeft een compleet andere natuur met bloemrijke velden. Op het eiland kan iedereen zich goed vermaken. Je kunt er wandelen, zeehonden en dolfijnen spotten, historische bezienswaardigheden bezoeken (zoals de vuurtoren, kerkjes en de prachtie ruïne van Beaumaris Castle). Maar ook activiteiten doen als zeekajakken, kloof klauteren, rotsklimmen, vlot bouwen en abseilen.

Anglesey

bron

Hoe kom je er: Anglesey is bereikbaar per auto, trein of boot.

West Wales: Pembrokeshire islands

Skomer (Ynys Sgomer), Skokholm (Ynys Sgogwm) en Grassholm (Ynys Gwales) is een trio van naburige eilanden vernoemd naar oud Viking-bezoekers. Deze eilandengroep ligt bij het Pembrokeshire Coast National park en hebben een uitzonderlijke flora en fauna. Op het grootste eiland Skomer broedt namelijk een kolonie papegaaiduikers, die met hun zwarte en oranje snavels een toeristische trekpleister zijn.

Papegaaiduikers in Wales

bron

Het nabijgelegen Skokholm is ruiger, met een woeste zee, ruige kliffen en een dramatisch landschap. Het kleine en geïsoleerde Grassholm is het meest westelijke puntje van Wales, gelegen op 18 km van het vasteland van Pembrokeshire.

Hoe kom je er: Skomer, Skokholm en Grassholm zijn bereikbaar per dagtocht of individueel vanuit St. Martin’s Haven, vlakbij Dale.

Pembrokeshire islands

bron

Zuid Wales: Flat Holm

Aan de kust bij Cardiff ligt het eiland Flat Holm (Ynys Echni). Het is een kalkstenen eiland en gelijk het meest zuidelijke puntje van Wales. Sinds de donkere Middeleeuwen is Flat Holm een toevluchtsoord geweest voor monniken en fungeerde het als een toevluchtsoord voor Vikingen, Angelsaksen, zilverwerkers en smokkelaars. Op het eiland staat een prachtige vuurtoren. Het was vanaf hier dat, in 1897 de allereerste draadloze signalen weerden verzonden over open zee, door de Italiaanse natuurkundige Guglielmo Marconi.

Flat Holm

bron

Hoe kom je er: Flat Holm bereik je per boot als onderdeel van een dagtrip van 3 of 6 uur. Terplekke kun je een audiotour over het eiland doen, of een rondleiding met een gids.

Tot slot: hoe zit het ook alweer met het verschil tussen UK, Groot-Brittannie en Engeland?

Dol ben ik op reizen door de UK. Zoals vorig jaar in Schotland, tijdens mijn roadtrip langs het meer van Lochness. Wacht even… is Schotland wel onderdeel van de UK? Jazeker, Schotland is net als Wales, Engeland en Noord-Ierland deel van het Verenigd Koninkrijk. Hier leg ik het allemaal uitgebreid uit… het blijft evengoed een beetje verwarrend hoor:

Verenigd Koninkrijk, Groot-Brittannië, Engeland… hoe zit dat?

En, ben je ook enthousiast over Wales geworden?

Er is in ieder geval heel erg veel te zien en te doen. Het eilandhoppen in Wales lijkt me heel gaaf. Maar de 9-daagse rondreis van De Jong Intra Vakanties spreekt me ook aan. Je gaat dan vanuit Cardiff op pad en ontdekt de mooiste plekken van graafschap Somerset en Zuid-Wales.

Op de site van Visit Wales vind je nog heel veel meer informatie, inspiratie en suggesties. Ik ga in ieder geval nog even lekker verder zoeken!

Cael hwyl

(= veel plezier ;-))

eilandhoppen in Wales

bron
bron hoofdafbeelding