Als ik in Friesland een foodtour maak langs boerderijen die biologische streekproducten produceren, krijg ik een gazpacho te proeven die zo enorm lekker is… Dat moet gedeeld worden!

Deze soep proef ik overigens niet bij de eerste de beste Friezin, maar bij Iet van Herberg Het Goede Leven. En Iet serveert als enige in heel Friesland alleen maar vegetarische gerechten!

Alles wat Herberg Het Volle Leven verbruikt en produceert is voor 90% groen.” Aldus Iet. En dat gaat van schoonmaakmiddelen tot toiletpapier en van energie tot brandstof. Jazeker, ook de brandstof voor het lichaam, want alle ingrediënten in de recepturen van Iet komen uit eigen groentetuin of tuinen uit de buurt.

Gazpacho met verse tomaten

Maar de oogst dit jaar is bijzonder slecht. Wat een slakkenplaag!” Iet is het er duidelijk niet mee eens, dat de slakken de milde winter allemaal hebben overleefd. En gelijk heeft ze, mijn eigen courgettes in de tuin hou ik ook amper slakkenvrij.

Bij Herberg het Volle Leven krijgen we nog veel meer lekkers voorgeschoteld en heel even denk ik dat Iet een creatieve manier heeft gevonden om van haar slakken af te komen… Maar ik word gerustgesteld, het zijn reepjes paddestoel 😉

Herberg Het Volle Leven

Recept: Gazpacho van Iet uit Friesland

  • 8 rijpe tomaten,
  • 1 komkommer
  • 1 rode paprika
  • ¼ tot een ½ spaanse peper.
  • Stukje verse gember
  • 1 of 2 teentjes knoflook
  • Klein bosje basilicum

Alle ingrediënten draai je fijn in de blender en vervolgens kun je ervoor kiezen om het te zeven. Breng de gazpacho op smaak met peper en zout en serveer zo koud mogelijk.

Wat ik nog meer gedaan heb in Friesland?

Allereerst genoten op mijn favoriete plek op de Afsluitdijk bij Het Monument, moet je kijken wat een uitzicht:

Afsluitdijk

Geiten gezoend (en gemolken!) op Doetie’s Geitenboerderij. Doetie maakt allerlei soorten geitenkaas en die kun je proeven in de betere restaurants door heel Nederland.

Doetie's Geitenboerderij

Op de Waldbaarch Farm van boer Henk kippen vasthouden en zijn vele soorten boontjes bewonderd en geproefd. Zo leuk, hij zet vergeten groenten weer op de kaart, letterlijk. Henk kweekt oude rassen op en daar profiteren veel sterren restaurants in Nederland vervolgens van.

Henk Zuidema

Verse kruiden geplukt in De Kruidhof, 1 van de 24 botanische tuinen in Nederland.

De Kruidhof

(en hommels bewonderd. Jaja, alles is gefotografeerd met de iPhone, mijn trouwe mattie tijdens deze hele trip).

De Kruidhof in Buitenpost

Allemaal leuke collega’s ontmoet, waaronder NatasjaBianca en Daisy, die net als ik gek zijn op foto’s maken en schrijven.

bloggers - One Hand in my Pocket

En tot slot met alle bloggers van deze foodtour heerlijk gegeten bij Dorpstuin Snakkerburen, waar Henk Markus van Restaurant het Ambacht druk in de weer was met alle verse ingrediënten die wij die dag verzameld hadden.

Binnenkort deel ik m’n VLOG met al mijn avonturen van deze superfijne dag in Friesland met jullie 🙂

kitten in Friesland

Varkens in Friesland