echt-bier-kookboekBierbrood, I love it! Dit recept is supersimpel te maken, alleen het deeg laten rijzen neemt wat tijd in beslag. Ook leuk: OHIMP mag 2x het boek Echt Bier Kookboek weggeven. Doe je mee?

Wie op mijn Instagram account kijkt weet dat ik (Ilja) van koken houd en dat ik graag een biertje drink. Liefst een speciale, met een grote voorkeur voor IPA’s. Het is dus heel gevaarlijk om mij een kookboek te geven waar bier de hoofdrol in speelt. Sinds ik het Echt Bier Kookboek in huis heb, ben ik de keuken niet meer uit geweest.

Leuke bierweetjes en -recepten

De combinatie bier en eten wordt steeds populairder. Er zijn al heel wat restaurants die naast een wijnkaart ook een bierkaart hebben. Dat zal te maken hebben met de opkomst van talloze kleine(re) brouwerijen, met de heerlijkste biertjes. In het Echt Bier Kookboek staan niet alleen heerlijke recepten, maar lees je ook waar de trend van het ‘craft beer’ vandaan komt. Net als talloze andere leuke bierweetjes en een kijkje in de keuken van kleine brouwerijen over de hele wereld. Smullen dus in alle opzichten.

echt-bier-kookboek-bierweetjes

Echt Bier Kookboek recept voor Bierbrood

Waar te beginnen in dit boek? Ik denk er even over na, onder het genot van een flip flopped, een IPA van brouwerij ‘The Flying Duchtman’. De stemming zit er meteen goed in. Al bladerend wordt ik steeds gretiger. Eigenlijk wil ik alle recepten maken, van bierbrood, tot bierburgers. En wat dacht je van entrecote met balsamico-boetersaus en bramen! Mjam. Ik begin met het bierbrood, lekker voor morgen bij de borrel. Een borrel met bier natuurlijk!

Echt Bier Kookboek biertje proeven

Ingrediënten bierbrood:

Dat brood, dat is een geduldklusje. Het deeg moet maar liefst 12 uur rijzen. Het recept is verder supersimpel:

  • 500 ml water
  • 1 tl suiker
  • 150 ml bier naar keuze (ik nam een IPA)
  • 10 g verse gist (of 3 g droge gist)
  • 800 g patentbloem
  • 1 el zout
  • bloem om je werkblad te bestuiven
  • ook nodig: ovenvaste pan met deksel

Recept bierbrood

Verwarm het water, het bier en de suiker tot het lauwwarm is. Los hier de gist in op. Kneed in een kom de bloem met het zout en gistwater luchtig door elkaar. Ga niet te lang door met kneden, het gist zorgt dat het een homogeen deeg wordt. Zorg wel dat er geen bloemklontjes in zitten. Doe het deeg in een kom en dek af met plasticfolie. Laat 12 uur rijzen bij kamertemperatuur.

bierboek-recept-bierbrood-deeg

Verwarm een ovenvaste pan voor in de oven op 200°C. Strooi wat bloem op je werkblad en stort het deeg er op. Vouw het deeg drie keer naar binnen, als een brief. Vouw het nu nog een keer van links naar recht dubbel, zodat je een soepele bal krijgt. Leg de deegbal in de hete pan, doe de deksel er op en schuif in de oven. Haal na 90 minuten de deksel er af en laat het brood doorbakken tot het een mooie korst heeft. Laat het brood in de pan afkoelen, snijd het af met een scherp broodmes en smullen maar!

bierboek-recept-bierbrood-in-pan

Borrel, lunch en een restje door de sla

Ik maak het deeg ’s avonds laat. Terwijl ik droom over goudbruin bierbrood, staat het deeg beneden lekker te gisten. De volgende ochtend in de pan de oven in. Ziet er prachtig uit toch? Het brood heeft het niet gehaald tot borreltijd, tijdens de lunch gingen de eerste plakken al over tafel. Zalig!

bierboek-recept-bierbrood

Die avond maak ik als voorafje krokante coppatoast met peer en olijfolie. Daarna valt het hele gezin aan op de burger met bieruien en mosterdketchup. Voor de sla bakte ik croutons van het restje bierbrood.

recepten-echt-bier-kookboek

 

Maak jezelf of een bierliefhebber blij!

Dit boek is verslavend lekker, of je nu wel of niet een bierliefhebber bent. De gerechten zijn allemaal even heerlijk, niet alleen op de prachtige plaatjes in het boek, maar ook in het echt. Hoog op mijn lijstje staat de hangop met gemberananas, samen met de dorade in zoutkorst met citroensabayon. Koken met bier, ik ben fan.

hangop-met-gemberananas

Wil jij jezelf of een bierliefhebber blij maken met Echt Bier Kookboek? Laat in een reactie hieronder weten wie en waarom. Wie weet ben jij straks een van de twee gelukkigen. De winnaars ontvangen over ongeveer 3 weken bericht.

Ik word natuurlijk ook erg blij als je OHIMP op Facebook wilt liken en als je dit bericht deelt. Heel veel succes!!

En wil je niet wachten? Het boek is hier te koop op Bol.com.