tomaten gezond

Dat tomaten gezond zijn, dat wist je vast al. Maar wist je ook dat verwarmde tomaten tot wel 8 keer gezonder zijn dan rauwe?

Tomaten zitten vol met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof is een erg gezonde antioxidant en is eveneens het natuurlijke pigment waaraan tomaten hun rode kleur danken. Lycopeen wordt vooral tijdens het rijpingsproces in tomaten gevormd, dus hoe roder de tomaten, hoe meer lycopeen ze bevatten.

Tomaten, eerst verwarmen of toch rauw?

Bij de meeste groenten gaat koken vaak gepaard met verlies aan voedingsstoffen. Tomaten koken veroorzaakt weliswaar een licht verlies van vitamine C, maar het verhoogt sterk de totale hoeveelheid beschikbare antioxidanten en in het bijzonder de super-antioxidant lycopeen. Dit komt doordat bij verhitting de celwanden in de tomaat worden afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Daarnaast wordt lycopeen onder invloed van hitte ook omgezet in een vorm die beter is op te nemen door het lichaam. Een saus met verwarmde tomaten is dus gezonder dan rauwe tomaten.

Tomaten afspoelen of onderdompelen in kokend water werkt zelfs al! En daarom ben ik zo blij met de Quooker kokend water kraan. Tomaten even snel verwarmen is nu een fluitje van een cent.

Wist je dat: geconcentreerde tomaten supergezond zijn?

Ik denk altijd: hoe verser hoe beter. Maar voor tomaten gaat dat niet op.  Geconcentreerde tomaten gebruiken, bijvoorbeeld tomatensaus of puree, is nog effectiever is dan de verse tomaat.

Antirimpelwerking van tomaten

Onderzoek toont aan dat tomatenpuree werkt tegen rimpels en huidveroudering. Dat is nog eens een lekker goedkoop alternatief voor dure antirimpelcrèmes. Let wel, het is pas effectief als je 10 eetlepels tomatenpuree per dag eet aangelengd met 10 gram olijfolie. Omdat lycopeen een vetoplosbaar antioxidant is, zorgt de toevoeging van een beetje vet voor een nog betere opnamecapaciteit.

pinterest: heated or raw