Onlangs in Denemarken maakte ik kennis met smørrebrød, maar wat is smørrebrød? Dat zijn Deense boterhammen. Maar niet zomaar een simpel bammetje hoor, nee de Denen maken er ware kunstwerkjes van.

De naam “smørrebrød” betekent letterlijk: boter en brood. Traditioneel wordt gebruik gemaakt van Deens roggebrood maar er zijn natuurlijk allerlei broodsoorten verkrijgbaar. Het brood wordt besmeerd met boter om ervoor te zorgen dat het beleg niet door het brood heen dringt.

Eindeloos variëren

Het lekkere aan smørrebrød is het beleg, dat altijd een combinatie van minstens drie onderdelen moet zijn. De Denen variëren eindeloos met hun beleg. Vlees, vis, kaas, sauzen, rauwkost en andere versieringen als eetbare bloemen en kruiden, maken dat smørrebrød niet alleen heerlijk smaakt, maar er ook nog eens fantastisch uitziet.

Lekkere smørrebrød in Kopenhagen eten?

In Kopenhagen heb ik de lekkerste smørrebrød gegeten, bij de Torvehallerne Foodmarket. Deze foodmarket ligt heel centraal; je kunt er vanaf het station of bijvoorbeeld Nyhaven gemakkelijk naartoe wandelen. Ook kun je de metro pakken, je stapt dan uit bij het station Nørreport. De Torvehallerne Foodmarket bestaat uit twee grote hallen met daarin ruim 80 marktkramen. Meer lees je op de site van VisitCopenhagen.

Wat is smørrebrød – geschiedenis

Smørrebrød dateert uit de 19e eeuw, toen de lunch voor de meeste arbeiders in Scandinavië de belangrijkste maaltijd van de dag was. Ze zouden verschillende combinaties van deze sandwiches meenemen naar hun werk, vaak gemaakt met restjes van de vorige dag.

Smørrebrød recepten

Op de site van Delicious lees ik heerlijke smørrebrød recepten.
Wat is smörrebröd