Dol ben ik op stamppotten. Het is heel eenvoudig te bereiden, supergezond en heerlijke winterkost. Rauwe andijviestamppot met knapperig uitgebakken spekjes is mijn favoriet. Zo maak ik een simpele andijviestamppot, waarmee je gerust kunt variëren.

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 250 gr spekjes
  • 100 ml melk
  • 25 gr boter
  • 500 gr andijvie
  • peper en zout

zo maak je rauwe andijviestamppot

Zo maak je de simpele andijviestamppot

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in 20 min. gaar.
  2. Bak ondertussen de spekreepjes bruin en krokant.
  3. Voeg de melk en boter toe aan de aardappelen in de pan en stamp tot puree.
  4. Meng nu de andijvie er doorheen en breng op smaak met peper en zout.
  5. Bestrooi met de spekjes.

Variatietips voor deze simpele andijviestamppot:

Met dit recept maak je een simpele andijviestamppot, waarmee je naar hartelust kunt variëren. Een aantal suggesties om de andijviestamppot op smaak te brengen:

  • Roer een blikje tomatenpuree door de simpele andijviestamppot. Je krijgt dan een mooie rode kleur en een – hoe kan het ook anders – tomatensmaak.
  • Ook lekker: een beetje Magi erbij om wat meer smaak te krijgen.
  • Of wat dacht je van een flinke eetlepel mosterd?
  • Van ex-collega Sabine krijg ik de tip om, voordat je de andijvie door de aardappelpuree stampt, de puree op smaak te brengen met een scheutje azijn. Zo deed haar oma het, toen haar moeder en nu zijzelf.
  • Van lezeres Vonne krijg ik door dat het erg lekker is om wat kleine blokjes kaas aan de stamppot toe te voegen en deze vervolgens in z’n geheel op te bakken. De kaas wordt dan lekker zacht en je stamppot krijgt een knapperig laagje.

simpele andijviestamppot

(serviescredits: pan en spatel van LeCreuset. Borden van Sissy Boy)

Heb jij nog lekkere variatietips voor rauwe andijviestamppot? Dan lees ik ze natuurlijk graag.

Ben je ook gek op winterkost? Dan vind je deze recepten vast heel lekker: