Heb je last van hangende oogleden? Daar kun je natuurlijk iets aan laten doen, namelijk een ooglidcorrectie. Niets om je voor te schamen, ontzettend veel vrouwen (en mannen!) laten dit doen. Alleen… het kost wel wat. Je kunt ook proberen om de ooglidcorrectie vergoed te krijgen. Dat is mij gelukt! Met het volgende stappenplan.

Gemiddeld kost een ooglidcorrectie tussen de 600 en 1000 euro. Vaak niet een bedrag dat je zomaar op de plank hebt liggen. Je kunt ook proberen om je ooglidcorrectie vergoed te krijgen, maar hier gelden wel wat regels voor. Zo zou je ooglid voor je pupil moeten hangen en moet je last hebben van klachten als hoofdpijn en vermoeidheid.

Toch gelden die regels niet altijd!

Bij mij hingen mijn oogleden helemaal niet voor mijn pupil. Wel vond ik dat ik er de laatste jaren steeds vermoeider uitging zien en werden mijn oogleden almaar dikker en opgezetter. Toen ik het aan mijn oogarts voorlegde stelde zij voor om eens te kijken of ik de ooglidcorrectie vergoed kon krijgen. Wat denk je, dat is me nog gelukt, via het volgende stappenplan:

Stap 1: neem contact op met je zorgverzekeraar

Afhankelijk van je zorgverzekeraar wordt een ooglidcorrectie vergoed uit de basis- of aanvullende verzekering. In mijn geval – VGZ – zit het in de basisverzekering. Mijn eigen bijdrage had ik al helemaal opgemaakt dit jaar dus een eventuele vergoeding zou 100% zijn. De VGZ medewerker legde mij uit wat de voorwaarden voor vergoeding zijn, zoals het beperkte zicht door je hangende ooglid. “Maar dat heb ik helemaal niet?! Ik heb wel veel hoofdpijn en ben vaak moe?” zei ik haar. We hadden een heel leuk gesprek en uiteindelijk zei ze: “Joh, ik zou het gewoon proberen, je weet maar nooit.”  Zou dit leuke gesprek mij geholpen hebben bij mijn goedkeuring?

Lees ook: 6 tips ter voorbereiding op de ooglidcorrectie

Stap 2: ga naar de huisarts voor een verwijsbrief naar de oogarts

Dag dokter. Ik kom voor een verwijsbriefje naar de oogarts om de mogelijkheden voor een ooglidcorrectie te bespreken.
Ok, helder. Heb je klachten?
Ja ik heb best vaak hoofdpijn, mijn zicht wordt minder en ik ben vaak moe.
Prima, het verwijsbriefje zal ik even voor je uitprinten.

Zo, dat ging bij mij van een leien dakje. Een kennis van mij was er qua oogleden echt wat erger aan toe dan ik en zij kreeg gewoon geen verwijsbriefje van haar huisarts! Ik zou serieus gelijk een andere huisarts hebben overwogen…

Stap 3: maak een afspraak met de zorgkliniek waar je de ooglidcorrectie wilt laten uitvoeren

In mijn geval is dat oogziekenhuis Zonnestraal in Haarlem. Ik kom daar al een paar jaar omdat een aantal familieleden glaucoom hebben. Gelukkig heb ik dat nog niet maar moet ik wel eens in de zoveel tijd op controle. Ik heb een afspraak met een chirurg van het ziekenhuis die de operatie eventueel zelf zal gaan uitvoeren. Zij vertelt me, zonder er doekjes omheen te winden, dat ik een vergoeding wel kan vergeten omdat het ooglid niet voor mijn pupil hangt. Wel ziet ze inderdaad veel vocht boven mijn ogen en ze begrijpt dat ik daar veel last van heb. Overigens is het geen vocht zoals ik altijd denk, maar oogvet wat bij sommige mensen snel geïrriteerd raakt en dan opzet. Dit kan bij de operatie gelijk deels verwijderd worden.

Stap 4: indienen van de aanvraag bij de zorgverzekeraar

Dit is een hele makkelijke stap, je hoeft de aanvraag namelijk niet zelf in te dienen. Dit doet de zorgkliniek voor je. En dan is het een kwestie van afwachten. Maar al met 3 dagen ligt er een brief van het oogziekenhuis op de deurmat. Nonchalant maak ik hem open want ik ben er gelijk vanuit gegaan dat mijn aanvraag is afgekeurd. Maar ik lees: “Uw zorgverzekeraar heeft uw aanvraag goedgekeurd. Kunt u ons bellen voor het inplannen van de operatie?

YES! Ik krijg mijn ooglidcorrectie vergoed!

Stap 5: plan je operatie

De ooglidcorrectie zelf is zo gepiept. Met nog geen uurtje (gemiddeld genomen) ben je al klaar. En dan is het een kwestie van goede aandacht voor jezelf hebben. Uitrusten, ijsen, niet bukken, niet tillen, voor sowieso een paar dagen, tot de hechtingen verwijderd zijn (meestal op de 5e dag). Je ziet er allesbehalve florisant uit met de hechtingen, pleistertjes en blauwe (in mijn geval kanariegele) plekken. En ook is je zicht niet helemaal optimaal de eerste dagen. Dit zal natuurlijk per persoon verschillen, in mijn geval heb ik 3 dagen mijn ogen 100% rust gegeven, geen Netflix dus! Ook mag je met je littekens een aantal maanden niet in de zon. Voor de zomer of na de zomer lijkt dus de beste periode om je ooglidcorrectie te plannen. En mijn advies zou zijn om na de operatie minimaal een week vrij van je werk te nemen.

Mijn operatie is inmiddels achter de rug

De meeste reacties in mijn omgeving waren: “Wow wat goed dat je dat gaat laten doen, ik wil ook!” En ook zeiden sommigen: “Dat heb jij toch helemaal niet nodig?” Lief bedoeld natuurlijk, maar daar had ik op dat moment geen boodschap aan. Inmiddels is de operatie 10 dagen geleden en nu ben je natuurlijk benieuwd hoe het was, hoe het ging en hoe het gaat?

Check deze foto:

Links: voor de operatie
Midden: 3 dagen na de operatie
Rechts: 10 dagen na de operatie (nog steeds gezellig opgezette appelwangetjes van de operatie, maar de gele bloeduitstortingen zijn verdwenen).

ooglidcorrectie vergoed

En lees ook: