In 2016 maakte mijn neef een prachtig onderstel van staal, voor onder onze oude, houten boerentafel. Sinds die tijd doet de tafel in het nieuwe jasje dienst als onze eettafel. Hij staat er dus pas – of alweer – 3 jaar, en we zijn toe aan iets anders. Op Pinterest doe ik de nodige eettafel inspiratie op en kom ik ontzettend leuke eethoeken tegen. Welke vind jij het leukst?

Voordat het stalen onderstel onder de tafel zat, was het een hele lage tafel. Als sinds Mia’s geboorte had ik het ding al zittend op poefjes hebben Mia en haar vriendinnen er talloze teken- en knutseluurtjes aan doorgebracht. Ik kon er dan ook moeilijk afscheid van nemen maar gelukkig had mijn neef Joram de oplossing paraat: hij wilde er heel graag een stalen onderstel voor maken. Samen hebben we een dag in zijn loods doorgebracht, waar ik deze video maakte van de klus. Tip: zet de muziek aan als je gaat kijken!

 

Inrichtingsverandersyndroom

Vast heel veel andere mensen lijden net als ik aan het inrichtingsverandersyndroom. Niets ernstigs hoor, maar mensen met dit syndroom hebben gewoon best vaak de behoefte om hun inrichting te veranderen. Familieleden gaan er echt niet altijd in mee. Neem Mia bijvoorbeeld, ik heb haar maar niet verteld wat voor soort “nieuwe” eettafel ik in gedachten heb: een antiek Biedermeier exemplaar. Zoals deze in ons strandhuisje, die nog van mijn moeder is geweest. Maar dan groter en het liefst ovaal.

antieke eettafel strandhuisje

“Mam, er is een pakje voor je bezorgd.”
“Ah top, dat is vast de nieuwe lamp voor boven de eettafel.”
“Waat?! Alweer een nieuwe lamp?!?!”

Zo gaat dat dus… (over de lamp trouwens binnenkort meer).

8x eettafel inspiratie

De ene eettafel is de andere niet. Er zijn zo ontzettend veel verschillende soorten. Mijn “dining room” bord op Pinterest staat vol met eethoeken en als ik door de ruim 900 foto’s heen scroll ontdek ik dat hoe anders de eethoeken ook zijn, qua stijl valt er toch wel een lijn in te ontdekken.

  • vaak staan er verschillende stoelen om de eettafel
  • de meeste exemplaren zijn van hout
  • de eethoek is vaak gezellig, misschien zelfs wat rommelig
  • aan de muren bij de eethoek hangt altijd wel minimaal een schilderij

Kleurrijke eettafels:

Deze 2 eethoeken vind ik op alle fronten leuk. Toevallig hebben ze beiden dezelfde eetstoelen om de tafel staan. Dat vind ik eigenlijk wel mooi.

De linker eethoek heeft de Wishbone stoelen. Ik kan je uit ervaring vertellen, die zitten lekker joh!

Woontrend: de Wishbone chair (of Y-stoel)

Langwerpige houten eettafels

Ik heb eens een tafel gehad met een blad van steen, die heb ik snel weggedaan. Dat vond ik toch zo koud aanvoelen. Beiden eethoeken vind ik heel erg leuk. De linker heeft een prettige strandhuisjes sfeer. Dit soort houten eettafels zie je bijvoorbeeld veel bij Pronto wonen.

De rechter eethoek vind ik ook erg fijn. Ik ben sowieso dol op die witte tegels op de muur.

Keukeninspiratie: de witte tegelmuur opnieuw ontdekt

Design eettafels

Die linker eettafel, ge-wel-dig! Lekker doorgestyled met de lamp en het aardewerk. Maar, ook glas vind ik erg koud aanvoelen. De middelste eethoek is ook gezellig, met het kleed en wederom de Wishbone stoelen. Maar de rechter eethoek is echt mijn favoriet, met de verschillende (Vitra) designstoelen en de tafel van Jean Prouvé.

Boomstamtafel

Mijn eettafel gaat – zodra ik een nieuwe heb – naar mijn andere neef Thomas. Hij wil al jaren een boomstamtafel maken maar kan er de tijd niet voor vinden. Zo eentje:

boomstam eettafel

 

En, welke eethoek vind jij het leukst?