Of je er nu heengaat voor een tussenstop of voor een stedentrip, Arras is een bezoek meer dan waard. En dankzij de prima ligging vanuit Nederland – 3,5 uur rijden vanaf Utrecht, op de snelweg A1 tussen Lille en Parijs – is Arras extra aantrekkelijk. Lees hier onze tips voor een heerlijk verblijf in een van de leukste steden in Noord-Frankrijk.

Arras is de hoofdstad van het departement Pas-de-Calais en kent een hele lange geschiedenis. Het meest bijzondere van Arras bijvoorbeeld, ligt onder de grond en is het uitgebreide gangenstelsel dat al ontstond in de 10e eeuw, oude krijtgroeven die destijds werden uitgegraven. Het stelsel loopt onder de hele stad door.

In 1917 werd tijdens de Eerste Wereldoorlog de slag bij Arras uitgevochten. De ondergrondse gangen dienden als strategische plek voor de geallieerden om een tegenaanval op de Duitsers uit te voeren. Het gangenstelsel werd ook gebruikt als schuilplaats. Arras werd in WOI flink gebombardeerd.

Stedentrip Arras

Toch is het huidige Arras prachtig en monumentaal. De Fransen hebben namelijk na WOI de stad aan de hand van de oorspronkelijke tekeningen weer opgebouwd. Veel oorspronkelijk oude panden staan op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Stedentrip Arras? Dit mag je niet missen

Grand Place en Place des Héros

Arras staat bekend om de 2 prachtige oude pleinen de Grand Place en de Place des Héros. Het oudste gebouw aan het Grande Place dateert van 1467 en heet Les Trois Luppards. Op beide pleinen vind je volop terrassen en restaurants, de een nog leuker dan de ander. Voor de bierliefhebber is er bierproeverij Chez Marcel Hier worden goede kaasplanken geserveerd en vind je de lekkerste lokale bieren.

Streekmarkt

Op zaterdagochtend komt Arras tot leven met de grote streekmarkt op beide pleinen. Op het Grand-Place vind je vooral kleding, speelgoed en huishoudelijke producten en op Place des Héros voornamelijk etenswaren: groentes, honing, gerookte knoflook (aanrader!), kazen etc. En allemaal voornamelijk van lokale producteurs!

Hier vind je ook heel veel kazen uit de streek. De bekendste is wel cœur d’Arras, een pittige roodschimmel in hartvorm. Voor ons overigens iets té pittig..

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bonnie Dubois (@bonniedubois)

Belfort van Arras

Het meest in het oog springende gebouw aan het Place des Héros is het Belfort van Arras, de klokkentoren van het stadhuis. Het is een van de 22 belforten die Frankrijk rijk is. In de middeleeuwen waren deze klokkentorens een manier voor de bourgeoisie om de rijkdom van hun stad te tonen. Ook deed het belfort dienst als wachttoren voor aankomende vijanden of brand in de stad. Het Belfort van Arras is één van de 56 belforten die zijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Onder het Belfort zit het stadhuis en de lokale VVV. Met de gotische façade en art deco-interieur is het een bezoek waard. Hier zie je ook de voor/na foto’s van de verwoesting door de bombardementen.

Stedentrip Arras

Carrière Wellington

Vanuit het stadhuis kun je de Boves, de ondergrondse gangen van Arras bezoeken. Maar Carrière Wellington, net buiten het centrum, is misschien nog wel indrukwekkender. Tijdens WOI was dit de plek waar 24.000 soldaten zich schuilhielden voor de strategische tegenaanval op de Duitsers. Met een originele helm uit WOI op ga je 20 meter onder de grond en krijg je door middel van een rondleiding alles te weten over het gereed maken van het stelsel tijdens WOI, de slag om Arras en het leven (en leed!) van al die jonge soldaten daar onder de grond. Kippenvel!

Carriere Wellington

Bezienswaardigheden in de buurt

Mémorial de Vimy

12 Kilometer buiten de stad ligt het Canadese Mémorial de Vimy. Deze plek is heel erg bijzonder. Voor elke Canadese soldaat die op deze heuvelrug sneuvelde werd na de oorlog een boom geplant, en dat zijn er heel wat. De oorspronkelijke bomkraters zijn nog goed te zien en de kuddes schapen die hier rondlopen zijn de enigen die licht genoeg zijn om het gras kort te houden. De grond zit namelijk vol met niet-ontplofte munitie.

Vimy

Weids uitzicht bij de indrukwekkende, 30 meter hoge gedenkzuil, waarin de namen van 11.000 Canadese soldaten gegraveerd staan.

Lille: tips voor een stedentrip in “klein Parijs”

Uitstapje naar Lille

Vanaf Arras kun je heel eenvoudig met de auto of trein naar Lille. In principe kun je in Lille heel goed parkeren, maar niet tijdens de jaarmarkt, dan is Lille autovrij. Deze markt is jaarlijks in september en de grootste van Europa. Je kunt het vergelijken met Koningsdag in Nederland. Het culinaire hoogtepunt tijdens de jaarmarkt zijn mosselen met friet en bier. Smullen!

Braderie in Lille

Lees hier onze Lille tips.

Hauts de France: Hardelot, Touquet en Wimereux

Ritje naar de kust

Ben je net als ons gek op de zee? Vanuit Arras ben je er met een klein uurtje. In dit deel van Frankrijk heet de kust de Opaalkust. Je vindt er de bekende Deux Caps: Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez. Of wat dacht je van de badplaatsen Touquet, Hardelot of Wimereux?

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bonnie Dubois (@bonniedubois)

Tip voor je verblijf tijdens een stedentrip Arras

Een aanrader vinden wij B&B La Cour des Grands aan Place des Héros. En dan wel de Junior Suite met terras, vanwaar je prachtig uitzicht op de markt hebt en een heerlijk klein privé terrasje.

Meer Frankrijk reisinspiratie vind je op de site van Explore France.