hoofdafbeelding_harlingen

Gister ben ik bij The Tall Ships Races in Harlingen geweest. Super! Ik had een klein wensenlijstje: met een kapitein op de foto, Tall Ships Spotten en met een matroos op de foto…

The Tall Ship Races Harlingen

Harlingen, 3 juli 2014

Het is nog vroeg op de kades van Harlingen. Maar je voelt dat er iets staat te gebeuren. Harlingen stroomt langzaam leeg richting de havenkant, de parkeerplaatsen lopen vol en het reuzenrad maakt z’n eerste rondje.

Wat een fijne sfeer! Het weer werkt prima mee. Ik vergaap me aan de prachtige affiches van de Tall Ships Races. Je kunt ze hier downloaden, echt een aanrader.

Antieke sleepboot De Stork

Wat een geluk, ik mag mee met een persboot. We gaan de Waddenzee op voor de Sail In Parade van de imposante Tall Ships. Niet zomaar een persboot, maar een antieke sleepboot genaamd De Stork. Jan is kapitein en eigenaar van dit schip en vertelt tijdens de vaartocht vol passie over het zeeleven dat wij live aan het ervaren zijn.  De Stork

Check: “met-een-kapitein-op-de-foto-gaan”

Yes, ik kan mijn eerste vinkje zetten. Nu nog die matroos…  “Met-een-leuke-cameraman-op-de-foto-gaan” stond niet op mijn to-do lijstje, maar ja, YOLO (zou Mia zeggen).  Op de middelste foto boven zie je mijn leuke reisgenootjes Sara en Susanne. En daaronder de mensen van/met een ander kaliber.

Voor de zekerheid heb ik wel een zeeziekpilletje genomen, dus ik heb geen last van de deiningen van de zee. Het gaat heerlijk, ik begrijp helemaal hoe Kate Winslet zich voelde! Of heeft dit pilletje soms bijwerkingen?WaddenzeeIk ben hier niet om voor Kate te spelen. Ik wil die Tall Ships spotten. Dat lukt prima, wat een pracht! Hieronder zie je de Artemis. Check!

Tall Ship Artemis

Over de Tall Ship Races

  • De Sail in van de Tall Ships vond plaats op 3 juli.
  • De Sail out vindt plaats op zondag 6 juli.
  • Er doen 65 Tall Ships uit 15 landen mee aan deze race.
  • In wedstrijdverband doen de Tall Ships Fredrikstad en Bergen te Noorwegen en Esbjerg te Denemarken aan.
  • De allergrootste doelstelling van de Tall Ship Races: 1500 jongeren tussen de 15-25 jaar mee laten varen als trainee en hun de ervaring van hun leven bieden. Er doen ruim 300 Nederlandse jongeren mee!
  • En de prijs van deze race? De International Friendship Trophy.
  • Hier lees je meer over de geschiedenis van de Tall Ships Races (sinds 1953)

De Sail In

Samen met de Tall Ships varen we de haven van Harlingen weer binnen. Veel zeilen zijn helaas gestreken, het waaide net iets te hard. Op de kades staan mensen te juichen en te zwaaien. Ik voel me net Sinterklaas en wuif vrolijk terug.

Sail in Harlingen

Die leuke cameraman van daarstraks heet trouwens Rudy, hij heeft een mooie reportage gemaakt van ons tripje op zee… Wie zie je daar nou hè?! 😉

In totaal zijn we 4,5 uur op zee geweest. Weet je hoe je haar er daarna uit ziet? Ik hoop dat er nog een matroos te vinden is die met mij op de foto wil…. YES! Check.

matrozen Tall Ships

Feest in Harlingen

In Harlingen is het nog 3 dagen feest. Een uniek feest dus, met een superleuk programma. Muziek vuurwerkshows, optredens (Nickelszon, Ellen ten Damme) en een hoop vertier voor kinderen. En de Tall Ships met hun matrozen natuurlijk!! De meeste schepen zijn trouwens (op bepaalde tijden) vrij toegankelijk.

Meer Friesland tips?

Ik was in totaal 2 dagen in Friesland en vond het super. Kanoën, survivallen, zeilen en een leerzame kookworkshop? Ik wist niet dat ik het in me had… Ik heb er hier een stukje over geschreven.