IMG_0018.JPG

Soms denk je wel eens, ik wil ergens lunchen zonder poeha. Een tentje met een no-nonsense sfeer. Waar je gewoon volwassen jezelf kunt wezen. En als je daar zin in hebt, pak je gewoon een boek of tijdschrift. Lekker chillen, en een goed werkende wifi zou een mooie extra zijn. Ken je dat? Nou, dan heb ik goed nieuws voor je. Kom maar eens kijken bij restaurant Staal in Haarlem! Daar zou jij je wel eens heel erg thuis kunnen gaan voelen. Maar er is meer…

Want niet alleen de sfeer is top, ook het eten is simpelweg verrukkelijk; zoveel mogelijk biologisch en met producten uit de streek. Sterker nog, veel van de producten komen uit de tuin van eigenaresse Sabien zelf!

IMG_0019.JPG

Eetbare bloemen

Ik ben met collega Jacq en wij laten ons verwennen met een verrassingslunch. Kleine hapjes, in veel variaties. Heerlijk! Bij STAAL draait het om proeven, ontdekken en beleven. Dat betekent veel  smaak en veel kleur. En dat zie je terug in het eten. De eetbare bloemen komen uit de tuin van Sabien. “Het zijn wel de laatste jammergenoeg, het wordt nu echt te koud voor het tuintje”, vertelt ze. Ik proef de Oost-Indische kers. Lekker, beetje pikant. Ook het komkommerkruid is lekker, geeft een zoete anijssmaak aan ons broccolisoepje.

IMG_0021.JPG

Tikkeltje retro

STAAL zit nu 9 maanden op de Gedempte Oude Gracht in Haarlem. Het pand is geweldig, uit de 17e eeuw. Ook de inrichting is om van te smullen. Lekker stoer, ongedwongen en een tikkeltje retro. Ik val voor de boekenwand.

IMG_0022.JPG

Leen gerust een boek

Zo leuk, STAAL is eigenlijk een soort mini-bibliotheek. Alle boeken die je ziet mag je lenen. Behalve de kookboeken, want daar werkt Sabien uit. En dat hoeven echt niet de allernieuwste kookboeken te zijn. Dit exemplaar van Sophia Loren doet het ook prima.

IMG_0024.JPG

Liever gastvrouw dan kok

We kletsen en smullen wat af. Tussendoor krijgen we heerlijke groentesapjes, kopjes muntthee, nog meer hapjes en persoonlijke aandacht van Sabien. Ze blijkt allesbehalve een vreemde in vak: “Hiervoor heb ik een tijdje THUYS in Het Dolhuys gerund en daarvoor bijna 9 jaar het FOAMcafe in het fotomuseum in Amsterdam, zo heb ik het vak (mezelf) geleerd. Gastvrouw is eigenlijk een betere benaming dan kok of horecamevrouw. Ik wil graag mensen een leuke tijd bezorgen, verrassen en iets moois meegeven.” Wat Jacq en mij betreft slaagt Sabien daar prima in!

IMG_0020.JPG

Mocht je trouwens zelf een leuk idee hebben voor een feestje, event of expositie, STAAL staat overal voor open. Check ook de agenda maar eens.

STAAL proberen?

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar STAAL? Dan heb ik alweer goed nieuws, ik mag nl. 1 iemand blij maken met een complete verrassingslunch voor 2 personen.

Meedoen is heel makkelijk, met onderstaand tooltje.

Hoe werkt het tooltje: Je kunt je aanmelden met je e-mailadres of met je Facebookaccount. Hoe meer opties je doet (kwestie van het rechter driehoekje aanklikken achter de verschillende opties waardoor het menu’tje uitvouwt), hoe hoger de winkansen. Er komt “done” te staan op de plek van het driehoekje als teken dat je hebt meegedaan. De winnaar wordt ad random en automatisch geselecteerd.

a Rafflecopter giveaway

STAAL
Gedempte Oude Gracht 46
2011 GS Haarlem
Tel: 06 55740685
Facebook.com/staalhaarlem

Openingstijden
Di – Woe: 10.00 – 17.00 uur
Do – Vr: 10.00 – 20.00 uur
Za: 10.00 – 17.00 uur
Zo: 12.00 – 17.00 uur

IMG_0023.JPG