Een leuk boek over de werking van je darmen, bestaat dat echt? Yes! En niet zómaar een leuk boek, De mooie voedselmachine is een enorm leuk boek. Ik ben nog niet eens op de helft en heb al zoveel grappige insights. Wat dacht je van deze: spuug is gefilterd bloed… Meer weten?

De mooie voedselmachine (Darm mit charme) is een vrolijk en informatief boek over spijsvertering en alles wat daarbij komt kijken. Guilia Enders is pas 24, maar mag met een gerust hart “Professor in de Darmkunde” genoemd worden. Zelf zegt ze: “Ik ben student medicijnen. Welke richting? Ik ben bij de anus blijven hangen“. Het is zo een grappig type, kijk dit korte filmpje maar eens, wanneer ze bij Umberto Tan aan tafel zit:

Als Arts in opleiding won Giulia in 2012 de Science Slam en is ze een regelrechte hit in Duitsland: al in de eerste zes maanden tijd verkocht ze 800.000 exemplaren van De mooie voedselmachine.

Grappige tekeningen

Het boek is gevuld met illustraties die de beschreven situaties grappig weergeven. Deze tekeningen zijn gemaakt door Jill, de zus van Guilia en zorgen ervoor dat het boek een luchtig karakter houdt. Ook de schrijfstijl van Guilia is verfrissend:

“Als je de mens beter bekijkt zie je dat ieder van ons eigenlijk een wereld op zich is. Het voorhoofd is een luchtig klein weiland, de ellebogen zijn een droge woestijn, de ogen zoute zeeën en de darm is een groot bos met onbegrijpelijke wezen.” 

Leuke weetjes uit het boek:

Ik ben nog niet eens op de helft maar heb al zo veel over de werking van het spijsverteringskanaal geleerd. Wist je dit bijvoorbeeld al:

Bizar: spuug is gefilterd bloed?! Het bloed wordt gezeefd in de speekselklieren, waarbij de rode bloedcellen worden tegengehouden, omdat we die ndoig hebben in onze aderen en niet in onze mond.

Handig om te weten: de hurkzitpoephouding is de allerbeste poephouding. Adelijk hurken, zo noem Giulia onze Westerse houding op de wc. Hurkpoepen voorkomt aambeien, darmziekten en verstopping. Maar ja, zie jij je al staan, op de rand van de WC? De oplossing: buig iets naar voren en zet je voeten op een krukje. (zie illustratie hierboven)

Hebben we er twee? Jazeker, twee sluitspieren, die in “nauw” contact staan met elkaar. De buitenste sluitspier hebben we onder controle en gehoorzaamt aan ons bewustzijn. De binnenste sluitspier houdt zich uitsluitend bezig met het welzijn van ons binnenste. Al met al een ingewikkeld netwerk aan sensorcellen in ons achterste…

de mooie voedselmachineDe mooie voedselmachine is opgebouwd uit 3 delen:

  1. De Charme van je darmen
  2. Het zenuwstelsel van de darm
  3. De wereld van de micro-organismen

Het doel van het boek is iedereen goed inzicht te geven in de werking van je darmen en de spijsvertering en dat je hierdoor je gezondheid en je stemming enorm kunt verbeteren.

Ik vind het boek De mooie voedselmachine een echte aanrader!

Winactie: 5x De mooie voedselmachine

Deze winactie is afgelopen

Van Bol.com mag ik 5 mensen blij maken met De mooie voedselmachine (twv 17,95)!

Meedoen is makkelijk: even mijn Facebookpagina liken én onderstaand tooltje invullen (je e-mailadres gebruik ik natuurlijk alleen als je gewonnen hebt, voor het toesturen van de prijs). In het tooltje krijg je verschillende opties waarmee je jouw winkansen verhoogt (je kent ze wel Instagram/Pinterestfollow, commenting etc). Heel veel succes!