Zomers is er bij de strandhuisjes altijd wel een feestje te vieren. Net als bij sportverenigingen worden de taken om een feest goed te laten verlopen verdeeld onder de leden. Mijn favoriete taak: een bardienstje draaien. Ook dit jaar sla ik weer aan het biertappen, maar ik moet wel weer even oefenen…

Ik vind het echt een sport om het perfecte biertje te tappen en een waarderende blik van mijn klant te krijgen. En die klant is natuurlijk gewoon een buurman of buurvrouw van het strand. Hoewel, buurvrouw?! 9 van de 10 keer zijn de bierdrinkers man, wist je dat?

Vrouwen vinden bier drinken niet-stylish, huh?!

Het is laatst onderzocht en het blijkt dat vrouwen bier in het openbaar drinken als niet-stylish gedrag typeren. Ze vinden het  ‘niet vrouwelijk’ en ‘niet elegant/aantrekkelijk’ – terwijl mannen dit eigenlijk helemaal niet zo ervaren. Mannen vinden vrouwen die bier drinken juist ‘leuk’ en ‘relaxt’.

Zelf ben ik gek op een biertje zo nu en dan. Wist je dat bij oesters bijvoorbeeld een koud Jopenbiertje heerlijk smaakt? Ook Bokbier vind ik lekker, bij een knetterend haardvuur. Maar het lekkerste biertje drink ik aan zee, bij onze strandhuisjes.

volleybaltoernooi KVS - winnaars 2014

Kijk dit is bij ons clubhuis voor, we zijn net eerste geworden bij een volleybaltoernooi. Als de vakantie begint is er elke dag wel iets gezelligs te doen. Er zijn kaartavonden, disco’s, er is bingo, een speurtocht, een kinderfeest, een volleybaltoernooi, voetbalwedstrijden, een run, knutselmiddagen, filmavonden en ga zo maar door. Voor zowel kids als volwassenen is het leven op het strand een walhalla aan leukheden.

How-to biertappen

De bardiensten komen eraan en het is alweer een jaartje geleden dat ik mijn laatste biertje heb getapt. Vandaag staat het clubhuis leeg en krijg ik biertaples van Arne.

Arne van de Bor

Arne is een geboren en getogen KVS-er en heeft het biertappen als geen ander in de vingers.”Maar ik ben geen échte biertapper“, zegt hij zelf. Volgens hem is het supersimpel en kan er niets mis gaan als je de volgende stappen volgt:

  1. De tap trek je in een vlotte beweging naar je toe.
  2. Het eerste “propje” bier laat je weglopen.
  3. Je houdt het glas schuin onder de kraan.
  4. Als het bier bij de rand komt doe je het glas recht,
  5. en tap in een vlotte beweging dicht.
  6. Vervolgens strijk je het overtollig bier rustig van de kop.
  7. NIET TEGEN HET GLAS TIKKEN, het bier komt vanzelf omhoog.

Arne doet het 3 keer voor. Ik let goed op en waag vervolgens ook een poging. En kijk eens, kennelijk is biertappen net als fietsen: je verleert het niet!

biertappen bij KVS

Hier zie je hoe Arne mij leert hoe je het perfecte biertje tapt:

CHEERS!! 

Leuk bierweetje:

Met de vier natuurlijk ingrediënten, water, graan, hop en gist worden ca. 40.000 verschillende merken op de wereldmarkt gebracht!