Ruim een jaar hebben wij ‘em nu in huis, de Apple TV. Tot dusver gebruikten wij hem voornamelijk om Netflix op groot scherm te kijken. Maar sinds kort hebben we de nieuwe Apple TV 4e generatie en daar valt toch echt wel meer uit te halen dan alleen Netflix.  Vaak vragen mensen mij: “maar wát kan je er dan allemaal mee?” In deze review van de Apple TV ga ik je dat laten zien.

De eerste Apple TV kwam in 2007 op de markt. Ik weet nog dat mijn broertje laaiend enthousiast direct naar de winkel rende en ons trots de ins and outs liet zien. In 2007 was ik de kersverse eigenaar van de allereerste iPhone… om nu ook gelijk een Apple TV te kopen? Die kwam er wel hoor, alleen een paar jaar later, in 2014.

Wat is een Apple TV?

Een Apple TV is eigenlijk niet meer dan een multimedia-kastje dat je aansluit op de televisie. De Apple TV maakt via jouw draadloze netwerk verbinding met internet. Vervolgens kun je films, tv-series, video’s, foto’s en muziek bekijken en beluisteren via de televisie.

Met de komst van de 4e generatie is er meer mogelijk. De Apple TV heeft nu een eigen besturingssysteem (tvOS) en de mogelijkheid om apps te installeren en games te spelen.

Mijn review Apple TV 4

In deze video zie je hoe ik de Apple TV 4 aansluit, hoe ik hem in gebruik neem en waar wij hem thuis vnl. voor gebruiken:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=ZTP52zrr0G8[/embedyt]

Nog een paar highlights:

De afstandsbediening van de Apple TV 4

De Apple TV 4 heeft een vernieuwde afstandsbediening gekregen, met een touchpad en bewegingssensoren. Met het touchpad slide je als het ware door het menu van de Apple TV. En met de bewegingssensoren kun je ook bijvoorbeeld games bedienen. Een ingebouwde microfoon in de afstandsbediening laat je Siri bedienen, deze functie werkt nu alleen nog niet in Nederland.

Het installeren van de Apple TV is een eitje

Het is een kwestie van plug & play. Helemaal handig vind ik de configuratiemogelijkheden met mijn iPhone via Bluetooth.

App’s op de Apple TV

Televisie is niet uit ons leven weg te denken. Alleen de manier waarop we kijken is aanzienlijk veranderd: we bepalen het liefst zelf wat we kijken en ook op welk moment. Apps zijn de toekomst van de televisie. We kijken al steeds vaker tv of video via apps. Apple gaat uiteraard mee in deze ontwikkeling.

De Apple TV 4 is voorzien van een App Store. Dit betekent dat ontwikkelaars gestimuleerd worden hun eigen apps en games te maken, net zoals ze dat nu ook doen voor de Iphone, Ipad en AppleWatch. Netflix is een app die we allemaal inmiddels wel kennen. Maar ook AirBnB, de publieke omroepen en verschillende online retailers zijn volop apps aan het ontwikkelen voor de Apple TV.

Netflix met je Apple TV

Een hele fijne review voor meer technische insights vind ik deze op iCulture of deze op iPhoned.

Hier op de Apple site lees ik een interessant artikel over de toekomst van TV kijken via apps.