In de jaren 60 van de vorige eeuw ontstond in San Francisco de hippie cultuur. Het werd dé hippie hoofdstad van de wereld, een broeinest van vrijheid, liefde en kunst. Dit komt nog steeds tot uiting in de vele street art pieces die de stad rijk is. In de Clarion Alley waan ik me in een ware “outdoor public art heaven”. Zin om te genieten van wat street art in San Francisco? Ik heb de mooiste foto’s voor je verzameld en natuurlijk een korte video gemaakt.

Ik heb een jetlag. Een mega-one. Elke avond val ik om 20.00 uur in slaap om vervolgens midden in de nacht klaar wakker te zijn. Om 06.00 uur zit ik in mijn hotel te wachten tot ik mijn favoriete ontbijtje weer kan nemen: een bagel met ei en gesmolten kaas. Om 7.00 uur is het zover, ik werk mijn ontbijt naar binnen, spring in de Jeep en cross naar downtown San Francisco.

Mission District

Het is 7.30 uur en de stad is van mij! Ik rij door het Mission District en er is geen kip te bekennen (nou ja, op een enkele na dan). Dat zal over een paar uur wel anders zijn. In het Mission District barst het van de street art. Meerdere keren zet ik de m’n auto aan de kant om een foto te maken.

In Mission Street parkeer ik mijn auto en ga ik verder lopen. Deze oude cinema vind ik al een kunst op zich. Er zijn trouwens heel veel oude bioscopen te vinden in dit district. In Mission Street zit bijv. ook nog Foreign Cinema, een oude bioscoop die omgetoverd is tot cool restaurant.  

Omhoog kijken

Terwijl ik wandel kijk ik mijn ogen uit. Aan alle kanten is wel iets fotogenieks te zien. Hoog in de lucht zie ik dit stukje kunst hangen… je ziet het goed: Barbie in de bek van Jaws 😉


De beste street art in San Francisco vind je in Clarion Alley

Ik heb eigenlijk geen idee hoe ik dat weet, maar de Clarion Alley heb ik als missie vandaag. Ik scoor eerst een koffie om de kleine jetlag-terugval te bestrijden. Het raam in de koffiebar vind ik al heel veelzeggend voor hetgeen ik kan verwachten.

Met de koffie in m’n hand loop ik verder. Volgens mij ga ik de goede kant op, aan de kleuren op de stoep te zien.

Ook de plaatselijke Action verraadt tekenen van wilde, nachtelijke spuitbus avonturen.

Ik ben er! Dit is de Clarion Alley en je begrijpt, mijn jetlag is al sneeuw voor de zon verdwenen!

  
  
  

Clarion Alley is een lange steeg met aan weerzijden achterkanten van schuttingen, schuren en panden die van top tot teen onder de street art zitten. Halverwege de steeg zie ik deze hipster zitten, helemaal in stijl en een met de steeg. In zijn hand heeft hij een zakje chips en bij zijn voeten staat een blik fris. Hoe laat zal het zijn, 8.45 uur?  Ik ben benieuwd of hij net de hand heeft gelegd aan een mooi stuk kunst, maar misschien is hij eerder een soort Clarion Alley gate keeper from heaven ofzo.Nog meer street art in San Francisco:

Balmy Street in de Mission District schijnt ook zo’n street art walhalla te zijn. Ik moet echter door, naar de Painted Ladies. San Francisco staat vol met de meest prachtige Victoriaanse huizen. De Painted Ladies zijn een stel van dit soort huizen naast elkaar die in mooie pasteltinten zijn geschilderd. Heel mooi hoor… maar ik vind de Volkswagen Kever ervoor stiekem ook wel erg interessant 😉

San Francisco Love Tours

Op mijn derde dag in San Francisco doe ik een tour met een superleuke organisatie. Hier vertel ik daar meer over. Maar het busje is toch echt een rijdend stuk street art op zich?!

Aan de 1524A Haight Street ligt het huis waar Jimi Hendrix heeft gewoond tot aan zijn dood in 1970. Het huis is particulier bezit en wordt als ik het zo zie nog steeds bewoond in stijl…

En kijk hier eens aan de overkant van Jimi: het huis waar Janis Joplin heeft gewoond! Ook tot aan haar dood, kort na Jimi Hendrix.

In de buurt van China Town spot ik nog deze mural en dan vind ik het wel mooi geweest: tijd om te lunchen! Dat doe ik voor de verandering bij een koffiebar, met koffie, muffins en…. WIFI 🙂

Wat ik verder schreef over mijn San Francisco belevenissen:

En tot slot: de Street art in San Francisco video: