Wat is het paleo dieet, ik heb er al zo veel over gehoord maar weet het eigenlijk niet. Iets met terug naar de basis? Ik ging op onderzoek uit en kwam terecht bij Sanne, dé paleo expert van de website Vetvrij.com. Nu heeft zij voor OHIMP haarfijn beschreven wat de basisprincipes van het paleo dieet zijn en waar de oorsprong ligt. Misschien is een paleo levensstijl wel echt iets voor jou?

De vroegere oermens leefde op basis van het jagen en verzamelen. Dit hield in dat ze puur aten wat ze te pakken konden krijgen. Ze jaagden op dieren op het land, in de zee en in de lucht en verder verzamelden ze fruit, noten, zaden, pitten en groenten.

Paleo is het volgen van deze oeroude eetgewoontes.

Het brengt je terug naar de basis van de mens en het dieet zorgt ervoor dat het lichaamsgewicht weer op een gezond level komt, de energie toeneemt, de gezondheid verbetert en de kans op ziekten en lichamelijke klachten afneemt. Kortom, dit dieet biedt heel veel gezonde voordelen. Binnen dit dieet is het niet nodig om het aantal calorieën te tellen of te beperken, het is puur bedoeld om een verandering te maken binnen het huidige voedingspatroon en minder bewerkte voeding te eten die nu verkrijgbaar is.

De regels binnen het paleo dieet

Het dieet is grotendeels gebaseerd op het eten van groente, fruit, noten, zaden, magere eiwitten en gezonde vetten. Al deze voedingsgroepen bevatten enorm veel goede voedingsstoffen en geen ongezonde toevoegingen. De huidige producten die in de supermarkt verkrijgbaar zijn, zijn in grote mate bewerkt. Dit houdt in dat ze bijvoorbeeld langer houdbaar zijn of er beter uitzien. Daarnaast wordt de smaak ook veranderd door toevoeging van suiker, zout en geur- en smaakstoffen. Zodoende krijg je veel binnen van hetgeen je niet nodig hebt, en minder binnen van de gezonde voedingsstoffen. Producten als koek, snoep, chips, pasta, brood en zuivel zijn voorbeelden van dit soort bewerkte producten. De grote vraag die je jezelf moet stellen als je niet weet of dit binnen het paleo dieet valt, is de vraag of de oermens hier beschikking over had vroeger.

Paleo dieet tips - OHIMP

Ontstaan van het paleo dieet

Tijdens de agrarische revolutie werden mensen bewust van granen, zuivel en suikers en zijn hier meer van gaan eten. Het lichaam kan in mindere mate overweg met deze stoffen en zodoende kunnen er verteringsproblemen ontstaan en ook ziektes. Vervolgens leven we nu in een tijd waar deze producten een grote basis vormen van ons eetpatroon en zien we dat de ontwikkeling van alle smaak-, geur-, conservering- en zoetstoffen steeds meer invloed krijgt. zo zie je de hoeveelheid bewerkte producten in de supermarkt ontzettend groot is en is er ook een relatie tussen dit huidige voedingspatroon van de mens en het aantal mensen met overgewicht. Om deze reden gaan er steeds meer mensen kiezen voor de voeding van vroeger. Dit houdt in dat er hoofdzakelijk natuurlijke voeding gegeten wordt en geen geraffineerde of bewerkte voeding.

De verandering met paleo

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om paleo te gaan eten, zal dit wel een behoorlijke verandering meegeven. Zo kan het ontzettend lastig zijn om de grote hoeveelheid ongezonde producten in de supermarkt te laten staan. Het aanpassen naar deze levensstijl vraagt dus wel wat van je. Het resultaat is wel dat men gezonder en energieker in het leven staat en je ook flink kan afvallen met dit dieet. Deze pyramide laat goed zien welke voedingsmiddelen wel en niet toegestaan zijn binnen paleo.paleo pyramide - OHIMP

Kortom, wat is het paleo dieet?

Als je gezonder wilt leven, je jezelf vitaler wilt voelen en op een gezonde manier wilt afvallen, dan is het paleo dieet hier een mooie manier voor. Starten kan vrijwel direct. Test je voorraadkast en koelkast op de vraag ‘Kon de oermens beschikking hebben over deze producten?’ Als deze vraag met een volmondig ‘Ja’ beantwoord kan worden, dan is het product meestal .

Aldus Sanne…

Food for thought vind ik! Maar ik realiseer me ook het stuk hierboven van Sanne nog veel vragen oproept. Wat mag wel en wat mag niet? Zou ik volgens paleo mijn havermout en quinoa ook moeten laten staan, net als mijn speltbammetjes? Ja… Maar toch zijn er alternatieven zat, zo lees ik hier heerlijke recepten in het gratis paleo receptenboek.

En, is het paleo dieet iets voor jou? Of volg jij het misschien al… dan ben ik benieuwd naar jouw tips.