Ben ik een food- of misschien zelfs cultuurbarbaar als ik zeg dat ik nog niet eerder over de Marokkaanse soep Harira had gehoord? Ik denk het wel hè… Maar sinds ik de soepkalender in huis heb krijg ik allemaal nieuwe soep-inzichten. Ik lees zoveel lekkere, leuke en bijzondere recepten, waarvan deze Marokkaanse soep Harira er eentje is.

Mam wat eten we?
Harira Mama Hassna.
Wut?
Marokkaanse soep
Gedver! Alweer soep?!

Tsja… het is soepmaand op OHIMP. De puber heeft eronder te lijden. Vindt ze zelf dan he. Want ik vind het maken van soep lekker makkelijk, het is hartstikke gezond en de smaak is in de meeste gevallen heerlijk. Soep, I love it!

En al helemaal nu ik een nieuwe Le Creuset pan heb. Deze roept gewoon om soepjes die moeten pruttelen. En bij de nieuwe teint van Le Creuset – Blue Riviera – kleuren rode en oranje soepen nou eenmaal prachtig. Sorry Mia, maart duurt nog lang voor je 😉

Maar wat is Harira nu eigenlijk

Ik lees op deze site het volgende:

“Harira is een gebonden tomatensoep die men tijdens de ramadan eet. Elke avond weer staat de soep op tafel, temidden van al dat andere lekkers. Het lijkt misschien een beetje vreemd, dat men iedere avond het vasten met hetzelfde verbreekt. Je zou denken dat je na een dag van uithongeren ’s avonds snakt naar variatie, maar niets is minder waar. Harira is zo verrukkelijk en verwarmend dat kennenlijk niemand het vervelend vindt de soep de hele maand te eten! Bovendien is harira rijkelijk gevuld, maar valt het niet zwaar op de maag. En dat is toch wel een voordeel in de vastenmaand.”

soeprecept: Harira

Uit de soepkalender: de Marokkaanse soep Harira Mama Hassna

Na de ramadan wordt de soep nog maar weinig gemaakt, omdat het wat bereidingstijd vergt. Maar qua handelingen valt het reuze mee, het is eigenlijk een kwestie van laten pruttelen en af en toe roeren.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 5 tomaten
 • 2 uien gesnipperd
 • 1 stengel bleekselderij
 • 1 bosje koriander, fijngesneden
 • 250 g. rundvleesblokjes
 • 200 g. kikkererwten, geweekt of uit blik
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 1 kleine kom bloem aangelengd met twee glazen water
 • olijfolie
 • bosje koriander
 • 1 tl of envelopje saffraanpoeder
 • 1 tl gemberpoeder (ik gebruik stukken verse gember die ik later weer uit de soep vis)
 • citroensap
 • 8 dadels
 • 4 gedroogde vijgen
 • peper en zout naar smaak

making Harira

Bereiding van de Marokkaanse soep Hariri:

Verhit de olie in een pan en fruit hierin de gesnipperde ui. Voeg het vlees, bleekselderij, de specerijen en zout en peper toe. Bak dit al omscheppend 2-3 minuten. Voeg de kikkererwten toe en een glas water. Laat 3 minuten koken. Roer de koriander erdoor (hou nog iets over voor de garnering) en laat zo’n 30 minuten koken.

Snijd de tomaat in stukken en pureer deze met een staafmixer of blender. Voeg dit bij de soep en laat weer 10 minuten koken.

Roer de tomatenpuree uit het blikje met 2 glazen water en de bloem tot een gladde pap en voeg die bij de soep. Laat onder af en toe roeren ca. 15 minuten zachtjes koken.

De soep hoort dik te zijn. Maar je kunt natuurlijk altijd nog wat extra water toevoegen.

Serveer de soep in mooie kommen (de mijne zijn van Anders nog Iets van het merk Broste Copenhagen, waar ik hier een winactie mee heb lopen), voeg naar smaak wat citroensap toe en garneer met nog wat koriander, dadels en vijgen.

marokkaanse soep harira

Onze eerste kennismaking met de Harira soep

Ik vind hem heerlijk! Het lekkerste hapje vind ik die met een stukje dadel, wat soep en koriander. Mia daarentegen, haalt haar neus ervoor op. Maar ik weet dat het een attitude is… De volgende dag maak ik pasta en gebruik ik de nog dikker geworden Harira als pastasaus. Mia’s reactie:

“Mmm, lekker! Kan je dit vaker maken?” 😉