Ik dacht dat ik best wat wist van bbq-en. Nou niet dus! Eigenlijk ben ik maar zielig, met mijn simpele hamburgertje, gegrilde ananas en koolsla. Want wie wil er nog ‘gewoon’ grillen als je ook kunt roken, wokken en zelfs koek kunt bakken op de bbq! Hoe dat werkt? Ik las het in “Hete Kolen” een receptenboek’, met de meest bijzondere bbq gerechten. 

Hete kolen keuzestress!

Hete kolen is een receptenboek voor de Kamado, je weet wel, zo’n grote bbq van keramiek met deksel. Die heb ik niet, maar met mijn Weber moet het toch ook wel lukken? Ik hoop het, want de recepten zijn om te smullen. Heel anders dan wat ik normaal op de bbq maak. Wat dacht je van Aziatische mosselen, heet gerookte zalm met crème fraiche of kip met gegrilde sla? Ik lees dat je zelfs scones en gevulde koeken op de bbq kunt maken! Het ziet er allemaal even lekker uit en behalve de recepten krijg je ook veel bbq-tips. Nu nog even kiezen wat ik ga maken……
recept gerookte zalm van de bbq

Roken op hete kolen

Ik ben gek op gerookte zalm. En als ik het recept zo lees, is het niet eens ingewikkeld, dat roken op de bbq. Met een lekker vissausje erbij met dragon en kervel. Mjam. Dat wordt hem! Gepofte aardappel erbij en wat sla, mijn hete kolen menu is klaar. Nu nog dat andere hete hangijzer: aansteken. Ik laat dan altijd aan Marco over, maar ik wil, ik MOET het zelf toch ook kunnen. Ik heb net als Bonnie zo’n brikettenstarter en weet door haar dat ik er vooral niet te weinig briketten in moet doen. Ik kijk nog even naar de uitleg op de Webersite. Dat kan toch niet anders dan goed gaan?

Hele hete kolen!

Aanmaakblokjes op het rooster, brikettenstarter er bovenop en tot de rand vullen met briketten. Dat gaat goed. Nu aansteken en ongeveer 20 minuten wachten. Ik ben benieuwd! De bovenste briketten hebben een mooi laagje grijze as. Tijd om om te keren. Nu snel de deksel er op, want de temperatuur moet voor dit zalmpje naar de 200 graden. Een beetje spelen met de ventilatieroosters en ja hoor, kijk die temperatuur eens gaan. Ik kan dit!
briketten uit de brikettenstarter 2
temperatuur van de Weber loopt op

Niet alles op de hete kolen

De gepofte aardappels gaan eerst, die hebben wat tijd nodig. Ik heb gelezen dat je de aardappels het beste aan de rand kunt leggen, in ieder geval niet op het heetste deel. Na een kwartier volg ik de instructies van Hete Kolen: een flinke handvol houtsnippers op de briketten, het rooster er op en wachten tot het hout gaat roken. Dan de zalm er op in een bakplaat met aluminium of een aluminium bakje. Deksel er op en dan zo’n 8 tot 10 minuten roken. De hele tuin ruikt inmiddels naar een heuse rokerij.
zalm en aardappel op de bbq

Hete kolen, het vervolg

In de tussentijd maak ik het sausje van een bakje creme fraiche, een half bosje dragon en een half bosje kervel en een halve uitgeperste citroen. Wat peper en zout en klaar. Leuk voor in deze nieuwe Le Creuset bakjes. Wat zijn ze lief he! In Hete Kolen staat ook een recept voor aioli. Leuk voor in het andere bakje en lekker bij de aardappel. Nu snel terug naar de barbecue. Zou het zijn gelukt? Nou echt wel! Misschien niet zo mooi als het plaatje in het boek, maar ik kan je verklappen: het smaakt heeeeeerlijk. De zalm heeft een echte rooksmaak. En een gepofte aardappel gaat er altijd in.

Roken op de barbecue: check!

Coming soon: bierblikkip van de bbq.
schaaltjes le creuset

 

 

 

Wil jij ook je bbq-technieken uitbreiden? Dan heb ik goed nieuws! OHIMP mag 2 exemplaren van Hete Kolen weggeven. Meedoen is simpel. Deel in een reactie hieronder jouw gouden barbecue tip. Heb je die niet? De grootste barbecue mislukking mag ook. De winnaars krijgen over ongeveer drie weken bericht.

Deze winactie is afgelopen

Ik word natuurlijk ook erg blij als je OHIMP op Facebook wilt liken en als je dit bericht deelt. Veel succes!

Gerookte zalm uit receptenboek Hete Kolen met gepofte aardappel