scone met boter en jam
Pssst, kun je een geheimpje bewaren? Ik heb gesmokkeld. Ik heb een scones recept uit het barbecue kookboek ‘Hete Kolen’ gewoon in de oven gemaakt. Het lukte prima. Ze waren zelfs zo lekker dat ze nu ook al op zijn (sorry Bonnie!).

Scones it is!

Ken je dat, dat een gerecht zo is verbonden met een plaats, dat je weer even helemaal terug bent als je het eet? Sinds onze roadtrip in Ierland kan ik geen scone meer eten zonder weer te denken aan ons mooie huis in Ardgroom, de prachtig woeste ring of Beara en natuurlijk aan links rijden. Toen ik het kookboek Hete Kolen onder ogen kreeg, was de keuze dan ook snel gemaakt: scones! Maar om daar nu de barbecue voor aan te steken? Het lukt vast ook wel in de oven.

Hete Kolen receptenboek

Ingrediënten voor dit scones recept:

  • 200 g rozijnen
  • 500 g bloem
  • 100 g suiker
  • 25 g bakpoeder (of 12,5 g baking soda)
  • 10 g zeezout
  • 100 g roomboter
  • 200 ml karnemelk
  • 1 ei

Ingrediënten scones recept

Recept scones

Wel de rozijnen ongeveer 30 minuten in lauwwarm water. Verwarm de oven voor op 200 graden. Wil je de scones toch op de barbecue maken? Gebruik dan een pizzasteen en breng de temperatuur in de barbecue naar 225°C. Meng alle ingredienten, behalve de rozijnen, in een keukenmachine met deeghaken tot een homogeen deeg. Klop niet te lang door, scones moeten juist een beetje kruimelig zijn. Voeg de rozijnen toe en laat de machine draaien tot ze gemengd zijn. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 2 cm dik. Snijd deze lap deeg in 8 vierkanten. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en bestuif met bloem. Leg de scones er op en bak in ongeveer 15 minuten gaar. Of leg ze op de met bloem bestoven pizzaplaat van de barbecue. Ook dan duurt het ongeveer 15 minuten.deeglap scones

scones op de bakplaatLos op de bbq met winactie

Dit smokkelen was natuurlijk eenmalig. Morgen ga ik echt los op mijn Weber. Met behalve een mooi recept uit ‘Hete Kolen’ ook een test van mijn barbecue skills en een leuke winactie! Tot die tijd droom ik weer even weg naar Ierland. Compleet met klontje boter en jam, net als in Ardgroom.