eindresultaat schutting maken

Mijn tuin is heerlijk, echt. Vooral achterin zitten we heerlijk in de zon. Maar man, wat irriteerde ik me aan die fietsen in het zicht. En die stinkende groenbak is ook niet echt fraai om tegenaan te kijken. Wat te doen? Zelf een schutting maken!

Een schuine schutting

Nu heb ik de mazzel dat ik (Ilja) een creatieve moeder heb. Vraag aan haar of ze even mee wil denken en een paar dagen later komt ze met een tekening. Een schutting van steigerhout was haar voorstel. Niet horizontaal, maar verticaal. En dan ook nog eens schuin afgezaagd. Ik had het niet bedacht, maar ben meteen enthousiast. Nu Marco nog even overtuigen en dan op naar de bouwmarkt!

hout schutting bouwmarkt

Wat heb je nodig voor deze schutting?

Dat is natuurlijk een beetje afhankelijk van jouw wensen voor de hoogte en de breedte van de schutting. Wij wilden hem op ongeveer 1.70 meter hoogte, zodat de fietsen echt goed uit het zicht zijn. Voor de breedte hadden we genoeg aan 2 meter.

We kochten:

  • 4 hardhouten palen van 2,5 meter voor het frame
  • 10 steigerhouten planken van 2 meter
  • een doosje torxschroeven en een torxbitje

Verder gebruikten we de gatenboor.

Een schutting maken, hoe dan?

We maakten twee kuilen van ongeveer een meter diep voor de staanders van het frame. Palen er in, opvullen met zand, even schudden aan de paal, zodat ze zich goed vastzetten in het zand en klaar! Daarna zaagden we (we is eigenlijk Marco) de tussenpalen op maat. Omdat de paal aan 1 kant tegen de schuur aanstaat, gebruikten we hoekijzers om de tussenpaal links vast te maken. Zorg wel eerst dat je staanders goed waterpas staan voordat je de liggende delen aan het frame vastmaakt. Aan de rechterkant konden we de tussenpalen vast zetten met lange schroeven, dwars door de liggende balk heen in de staander. Je hebt nu een stevig frame.

frame schutting maken

Nu zijn de steigerplanken aan de beurt. Het is handig om vooraf te bedenken hoe je de schuine kanten ongeveer wilt. Ik maakte een grove schets, het hoeft niet te netjes. Aan de hand van die schets zaagde Marco de steigerplanken stuk voor stuk af. Daarna hebben we de planken los tegen het frame gezet, om de verdeling goed te krijgen. Daarna schoefden we vanaf de voorkant de planken vast aan het frame. Kijk ook hier weer goed of de plank waterpas staat voor je hem vastschroeft.

steigernhouten planken schutting

Klaar is je schutting! Hoewel…..

Natuurlijk was ik reuzetrots toen het afwas. Maar het was toch nog wel een beetje saai. Deze schutting kon nog wel wat kleur en aankleding gebruiken. We bestelden verf via internet. Onze tuin heeft een beetje een strandtent-look, dus kozen we voor Caribisch blauw. Heftig he! Wij vinden het superleuk. Daarna kocht ik een lichtsnoer bij de Action. Nu nog wat groen. Van lege conservenblikken maakte ik kruidenpotjes. En de hangende vaas die ik van Bonnie kreeg past er ook goed bij. Nu was ik echt op dreef

gaatjes boren in blik voor op schuttingeindresultaat schutting makenIk gaf Marco opdracht om gaten te boren in de twee overgebleven blikken. Ik plakte er eerst plakbandjes op, anders schiet de boor weg op het blik. En voilá, twee waxinelichthouders. Gezellig toch! Veel beter dan die lelijke fietsen. Nu heb ik het kleinere schuttinkje bij de groenbak nog over om verder te versieren. Iemand nog leuke ideeën? Ik hoor het graag in een reactie onder dit artikel!

schutting voor groenbak