Als ik in de keuken aan de slag ga, dan is het voor een makkelijk recept dat ook nog eens heel gezond is. Zelfgemaakte kippenbouillon, de basis voor heel veel lekkere soepen, is zo een recept. Eenvoudig te maken en ook nog eens hartstikke goed voor je.

Je bent met dit recept wel wat tijd kwijt, maar dat zit hem voornamelijk in het laten trekken van de kippenbouillon.

Zelfgemaakte kippenbouillon blijkt heel gezond

Op de website van Sharon van Voedzo lees ik dat zelfgemaakte bouillon steeds meer aan populariteit wint, omdat blijkt dat het heel gezond is. Zo wordt er onder andere gezegd dat zelfgemaakte bouillon helpt bij het herstellen van een lekkende darm, bij het herstellen van voedselallergieën en -intoleranties, het ondersteunen van het immuunsysteem en het verbeteren van gewrichtspijn. Ook zijn er studies bekend waarbij het hielp bij astma.

Recept: snelle en gezonde kippenbouillon:

Dit heb je nodig:

  • 3 a 4 kippenbouten (of andere kippenbotten, uiteraard kies je wel voor verantwoorde kippen)
  • 1,5 liter water
  • 1 witte ui, in stukjes gesneden
  • 3 stengels bleekselderij, in stukken gesneden
  • 3 wortelen, in stukken gesneden
  • 1 prei, in ringen gesneden
  • 1 bosje peterselie
  • zout en overige specerijen voeg je pas toe als je de bouillon gaat gebruiken

Zet de kippenbouten op het vuur en laat even koken. Verwijder het eventueel opkomende schuim en breng de bouillon aan de kook. Voeg alle groenten toe en laat het 6-12 uur zachtjes koken op een laag vuur met de deksel op de pan. Hoe langer je de bouillon in laat koken hoe krachtige te smaak wordt.

Zet een vergiet boven een pan en zeef de soep. De kippenbouillon kun je direct bereiden tot bijv. een kippensoep (zie de tip hieronder), of je vriest de bouillon in voor een andere keer.

Kippensoep gelijk maar doen?

Natuurlijk heb je nu in een handomdraai een heerlijke kippensoep klaar. Even de stukjes kip plukken en wat nieuwe groenten snijden. Wat zout en peper toevoegen en eventueel nog andere kruiden naar wens, en klaar is je soep!

Ik eet mijn soep het liefste uit deze kommen van Serax. Mooie vormgeving en – ook niet verkeerd – er kan lekker veel in 🙂 Soepen en stoofschotels bereid ik in de pannen van Le Creuset.