wintersport met kinderenNog even en dan komt mijn (Saskia‘s) favoriete seizoen er weer aan: wintersport. Een weekje wintersport werkt ontspannend, maar vaak genoeg levert het behoorlijk wat stress op, zeker als je met kinderen gaat. Om je zoveel mogelijk te ontstressen heb ik een paar bruikbare tips voor om te wintersporten met kids.

Ik ga er gemakshalve even van uit dat je gekozen hebt voor een kindvriendelijk wintersportgebied zoals Fieberbrunn, Filzmoos, Gerlos, Serfaus/Fiss/Ladis, Hinterglemm etc.  Daar tref je immers al vaak een hoop gemak aan voor de kinderen.

 1. Boek een kindvriendelijke accommodatie

In een hotel moeten kinderen vaak opletten met spelen, rommel en lawaai maken om de andere gasten niet te storen. Een appartement is dan veel handiger. Nog handiger is het om een acco te boeken waar kinderen vermaakt worden met animatie e.d. zoals in Landal of Club Med. In sommige wintersportplaatsen zijn er speciale kinderhotels: St. Zeno in Serfaus. Daar zijn kinderen de baas. Het enige wat je hoeft te doen is je portemonnee trekken, want goedkoop zijn ze helaas niet….

 • Neem een locker bij de liften

Steeds meer wintersportgebieden bieden de mogelijkheid om je ski’s en schoenen onderaan de liften op te bergen. Of zijn er ski depots waar je je spullen in bewaring kunt geven, dus geen gezeul meer met je eigen ski’s én die van je kinderen op je schouders. En hoe makkelijk is het om daar je schoenen pas aan te doen (vaak worden ze ook nog eens verwarmd ’s avonds)? Het is een kleine investering, maar verdient zich absoluut terug. Niet twijfelen, gewoon doen.

wintersport met kids

 • Geef ze een naamplaatje of briefje mee

Het is mij wel eens gebeurd: ik trof een huilend kind aan dat alles en iedereen kwijt was. Zo sneu! Het arme kind wist niet in welk hotel ze zat en al helemaal niet het mobiele nummer van papa of mama. Gelukkig heeft de politie zich over haar ontfermd en is het goed gekomen. Laat dat niet gebeuren door bij je kind een papiertje in de jas te stoppen met daarop de naam van het hotel en het mobiele nummer van papa en mama (natuurlijk mét 0031 ervoor…). Mocht je kind onverhoopt kwijt raken, dan ben je zo gebeld.

 • Check of de skischool Nederlands spreekt

Nou ja, niet de school zelf natuurlijk, maar de skileraren. In de meeste grote, vooral Oostenrijkse gebieden, is dit zeker wél het geval. Maar ga ja naar Frankrijk of Zwitserland is dat vaak níet het geval. Check het van tevoren even en bepaal voor jouw kind of het erg is of niet. De meeste kinderen tillen er vaak minder zwaar aan dan de ouders. Check ook de lestijden. In sommige gebieden is er tussen de middag geen les en moet je je kinderen brengen en halen. En in sommige gebieden blijven de kinderen tussen de middag ook in het skiklasje. Dat is handig als je zelf je handen vrij wilt hebben om te gaan skiën tijdens de lestijden. Oh enne…natuurlijk doe je je kinderen op les hè? Ook al kun je zelf zo goed skiën, ze vinden het vaak leuk en nemen van onbekenden meer aan dan van hun ouders. Bovendien kennen de skileraren vaak de leuke plekjes op de piste om de kids snel de beginselen bij te brengen. Kinderen leren snel; vaak kunnen ze na een week al behoorlijk van een blauwe piste afkomen. Super leuk om te zien!

kinderen op skiles

 • Meer te doen dan alleen wintersport

Is het onverhoopt slecht weer of heb je kinderen die al iets ouder zijn, dan is het handig om te weten of er nog andere dingen in de omgeving te doen zijn, zoals outdooractiviteiten of misschien wel wellness activiteiten of gewoon een simpel zwembad kan ook al prettig zijn.

 • Draag altijd een helm

Het is natuurlijk een open deur, maar laat je kinderen NOOIT zonder helm skiën of snowboarden. En om het goede voorbeeld te geven draag je zelf natuurlijk ook een helm. Ook waar het niet verplicht is! Hoe herken je een goede helm? Let bij de keuze van een goede skihelm op de volgende punten:

 • Voldoet de helm aan de Europese norm EN 1077 (label in de helm)?
 • Heeft de helm de juiste pasvorm (niet op de groei kopen, sommige helmen hebben een verstelmogelijkheid)
 • Zit de helm een skibril niet in de weg.
 • Huren kan vaak ter plekke.

Iets wat ik ook nog regelmatig zie, maar wat echt absoluut not done is: skiën met een kind op je rug. Levensgevaarlijk.

 • Voldoende warme kleding

Wat voor jou geldt, geldt natuurlijk ook voor je kinderen: warme kleding met voldoende bewegingsvrijheid. Géén katoenen (onder)kleding, want daar krijgen ze het snel koud in. Natuurlijk hoef ik je niet de tip te geven dat je wintersportkleding het beste op marktplaats of tweedehands kunt kopen. Neem altijd voldoende setjes mee; kinderen vinden spelen en rollebollen in de sneeuw immers vaak het einde. Met natte kleding als gevolg! Handschoenen zijn onmisbaar en natuurlijk neem je geen wollen exemplaren mee, maar waterdichte. Oh enne…neem ook voldoende zakdoeken mee. Een snottebel kan immers ook bevriezen.

 • Extra drinken en eten

Wij Nederlanders zijn natuurlijk niet gewend om in de bergen te leven. Als je op hoogte bent droog je net iets eerder uit, dus voldoende drinken (nee…..geen alchol :-)) is belangrijk. Ook voor je kinderen. Goed eten is eveneens belangrijk, want reken maar dat er calorietjes verbrand worden! Zorg dat je voldoende bij je hebt in je rugzakje.

 • Smeren!

In de bergen is de zonkracht vaak sterker dan je denkt, ook als er bewolking is. Smeer jezelf en je kinderen daarom regelmatig in. Factor 30 of hoger in je koffer dus. Ook een zonnebril voor je kind is absoluut noodzakelijk. Kinderogen zijn immers extra gevoelig voor de UV stralen. Ook een lippenbalsam is goed om mee te nemen en de lippen van je kind regelmatig in te smeren.

Bovenal is wintersport met kinderen natuurlijk vooral veel fun en plezier. En dat wens ik je dan ook graag toe! Laat je weten in de reacties waar jij naar toe gaat op wintersport (als je gaat natuurlijk…) en welke tips jij nog hebt voor andere ouders?

Meer leuke ski-berichten op OHIMP? Check deze eens:

 • Het lekkerste toetjes tijdens je wintersport: Kaiserschmarrn. Het recept lees je hier.
 • Of je skiën kunt verleren? Bonnie probeerde het uit en stond na 18 jaar weer eens op de latten.
 • Ontdek het kind in jezelf, ga rodelen.

1. Rodelen op de Gaisberg