Delft, een stad vol geschiedenis maar ook superleuk om te shoppen, te slenteren en sloten koffie te drinken in een van de vele leuke koffiebars en lunchtentjes. Een dagje Delft? Dit vind ik de leukste plekken.

Natuurlijk ken je Delft als de stad waar de 17e-eeuwse ‘meester van het licht’ Johannes Vermeer zijn beroemde werken schilderde, waar het Delfts Blauw wereldfaam verwierf en waar Willen van Oranje in 1584 op de trappen van zijn huis werd vermoord. Het leuke aan dit stadje is dat het heel compact is en je dus gemakkelijk een gevarieerd dagje weg kunt plannen, waarbij alles op loopafstand van elkaar ligt. Dat vind ik trouwens ook van Alkmaar:

8 bijzondere tips voor een dagje (of 2) in Alkmaar

 1. Begin je dagje Delft met een lekkere kop koffie bij een van de vele leuke koffiebars.

  Hotspots, ze zijn er volop in Delft. Ik heb bij deze 3 tentjes koffie gedronken en wat gegeten en vond ze alledrie even leuk:
  Pleck: een conceptstore met allerlei leuke (woon)accessoires en een heel fijn interieur.
  Kek: ook al zo een fijn winkeltje waar shoppen, koffie en lunchen een prima combinatie vormen.
  Uit de Kunst Delft: een prachtige, oude bar waarbij je eerder denkt aan een Franse bistro. De oude telefooncel voor het pand wordt gebruikt als expositieruimte en is daarbij het kleinste museum van de wereld 😉

  dagje delft

 2. Bezoek het Prinsenhof, het huis van Willem van Oranje.

  Hier was ik nog niet eerder geweest, ook niet met schoolreisje vroeger. Het maakt een dagje Delft in ieder geval wel compleet en het Prinsenhof ligt middenin het centrum van de stad. Eindelijk aanschouw ik de kogelgaten in de muur live, die getuigen van de moord op Willem van Oranje.

  Delft: Prinsenhof

 3. Shoppen! 

  Het centrum van Delft kun je qua winkelgebied grofweg in tweeën delen: het noordelijk deel boven de Markt met de kleinere winkeltjes en boetiekjes. En het zuidelijke deel, met de grotere warenhuizen. Ik heb heerlijk geslenterd door beide gebieden en heb me ondertussen vergaapt aan de mooie oude koopmanshuizen en pittoreske grachten.

  shoppen in Delft

 4. Wandel over de werkplaats van de Porceleyne Fles (de enige Delfts Blauw fabriek die nog in werking is).

  Is het een fabriek of is het een museum? Het is allebei! En het leuke is dat je als bezoeker echt over de werkplaats mag lopen, en dus het ambacht van heel dichtbij kunt aanschouwen. Persoonlijk vond ik het bezoek aan de Porceleyne Fles het hoogtepunt van mijn dagje Delft.

  Delft: de Porceleyne Fles

En heb jij nog meer tips die een dagje Delft compleet maken? Ik lees ze graag 🙂