Gezonde soepen zijn heerlijk voor lunch en diner en passen perfect in een detox menu. Deze detox tomatensoep met basilicum past goed in de 3 dagen soep detox, maar is eigenlijk het hele jaar door erg lekker. 

Wist je dat geroosterde tomaten acht keer meer antioxidanten bevatten dan rauwe tomaten? Bovendien bestrijden tomaten ouderdom, werken ze ontstekingsremmend en verminderen ze het risico op hart- en vaatziekten. Gezond smullen dus, van deze soep, die ook nog eens heel eenvoudig te maken is.

Ingrediënten detox tomatensoep:

 • 1 pond verse tomaten
 • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
 • 1 wortel, in blokjes gesneden
 • 1 stengel bleekselderij, in blokjes
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 2 middelgrote sjalotten, gesnipperd
 • 1/2 kop gehakte verse basilicum
 • snuf Cayennepeper
 • 1/2 theelepel zeezout
 • 2 kopjes groentebouillon
 • 1 laurierblaadje

Zo maak je detox tomatensoep

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de tomaten doormidden en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel 1 eetlepel lijfolie over de tomaten. Vouw de randen van het bakpapier iets naar binnen om te voorkomen dat het sap wegstroomt. Rooster de tomaten 20 minuten.

Tomaten in oven

Bak in de tussentijd in een koekenpan de in blokjes gesneden wortel en selderij met de resterende eetlepel olie tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook en sjalotten toe en bak op een laag vuur voor 4 minuten.

Verwijder tomaten uit de oven, en laat ze even afkoelen. Je kunt het velletje van de tomaten nu heel gemakkelijk verwijderen maar je kunt ook de tomaten met velletje verwerken. Mix alle ingrediënten met een staafmixer (met uitzondering van de bouillon) tot puree.

Detox tomatensoep pureren

Voeg de bouillon toe en breng samen met het tomatenpuree mengsel en het laurierblaadje aan de kook. Draai vervolgens het vuur laag en laat nog even sudderen, zo’n 15 a 20 minuten. Verwijder het laurierblad en serveer.

3-daagse soep detox

Deze soep maakt onderdeel uit van de 3-daagse soep detox. Alles over deze detox kuur (dagindeling, recepten etc.) lees je hier in deze blog.

Detox tomatensoep