Na een drukke dag op kantoor en onderweg plof ik moe maar voldaan op de bank. Netflix time! Ik installeer me met mijn MacBook op schoot en ben klaar voor een avondje chillen. Dan komt Mia binnen. Ze bekijkt me van top tot teen en zoomt in op mijn neus: Wat heb jij nou voor bril op?!

“Deze? Dat is mijn nieuwe leesbril. Vind je hem niet mooi?”
“Leesbril?! Je lijkt wel een uil!”

Voordat ik verder ga: dit onderwerp is natuurlijk meer een moederperikel dan een puberperikel 😉

Oehoe, moeders aan de leesbril

Ja hoor, ik heb er eentje! Er is geen ontkomen meer aan, als je ergens rond de 40 bent. Een draad door een oog van de naald krijgen zonder vergrotende glazen ging al tijden niet meer (niet dat ik dat zo vaak doe overigens hoor). Ook het lezen in bed ging steeds moeizamer en zorgde voor uitgerekte armspieren. En wil ik foutloos kunnen blijven whatsappen, dan zal ik toch echt vaker naar de leesbril moeten gaan grijpen.

Een leuke leesbril vinden, maar waar dan?

Ik neem eens polshoogte bij wat leeftijdsgenoten. Er wordt nogal besmuikt gedaan over het dragen van leesbrillen.
“Als je er eenmaal aan gaat geloven, dan kan je noooooit meer zonder. Bovendien, zo’n bril maakt echt stukken ouder.”
“En door je telefoon krampachtig 2 meter van je gezicht te houden om de tekst goed te kunnen lezen, daardoor blijf je jong lijken?”
“Je kunt ook gewoon doen alsof je het wel kunt lezen?”
“Eh ja, daar ben ik inmiddels redelijk ervaren in…”

Eerlijk gezegd draag ik liever helemaal geen bril. Maar zowel mijn plus als mijn min lijken erger te worden. Voorlopig ga ik het oplossen met een goedkope +1 leesbril van de drogist of zoiets dergelijks.

Ik struin rond bij HEMA, kruidvat en Flying Tigers. Natuurlijk redelijk incognito want ik ben er nog niet klaar voor dat Jan en Alleman mij aan de slag zien met het aanschaffen van een bril voor ouderen 40plussers.

 

“Mam, zet hem af!”

Mia vind de bril uiteraard superbeschamend. En voor een keer ben ik het helemaal met haar eens. Maar toch is zo een ding hartstikke handig. Nu kan ik tenminste weer het gepriegel van mijn eigen to-do lijstjes ontcijferen. Ook handig: het lezen van Mia’s rapport! Hoewel, sommige documenten kun je maar beter zonder leesbril lezen…

En zie hier, mevrouw de uil:

Ik ben even benieuwd:

  • Heb jij al een leesbril?
  • Doe je er “ingewikkeld” over?
  • Waar kun je nu echt leuke leesbrillen kopen?