fatbike tour

Tijdens een reisje in het Oostenrijkse dorpje Kirchberg wordt me gevraagd of ik wil proberen te fatbiken. Fatbiken in de sneeuw, let’s do it! Ik bak er niet veel van, maar helemaal geweldig is het wel.

Fatbiken, wat is het eigenlijk?

Fatbikes doen hun naam eer aan: het zijn “vette” fietsen. Letterlijk en figuurlijk. De fietsen hebben hele dikke banden (maximaal 4,8 inch), waardoor je er met gemak mee door sneeuw en modder kunt fietsen.

(fotocredit: Marleen Hoftijzer)

Er is eigenlijk geen ondergrond te bedenken die de fatbike weerhoudt, of het nu egaal, zand, gravel, kiezel, modder of sneeuw is.

De fatbike bestaat in zijn huidige vorm pas 10 jaar en is een Noord-Amerikaanse uitvinding. Het oorspronkelijke doel was een fiets te maken die in de sneeuw kan rijden zonder daarin weg te zakken.

fatbiken in de sneeuw(Fotocredit: Erik de Jong)

Fatbiken in de sneeuw, hoe gaat dat?

Een ervaren mountainbiker ben ik allesbehalve. Maar het tochtje vanuit ons hotel, dwars door Kirchberg en de landschappen eromheen vereisen gelukkig geen professionele skills. Toch weet ik al bij de eerste remtest een perfect salto over het stuur te maken…

Wat fatbiken extra bijzonder maakt is dat je dwars door de stilte fietst. Het is helemaal niet massaal, zoals op de skipiste. We fietsen over prachtige landweggetjes en genieten van de besneeuwde natuurpracht.

We sluiten ons tochtje traditioneel af bij een skihut, met een warme Glühwein.

Wat een topervaring, fatbiken in de sneeuw.

Ik kan het iedereen aanraden, of je nou een geoefende fietser bent of niet. Wel is het handig om op pad te gaan met een ervaren gids. Zo krijg je de mooiste plekjes te zien en tussendoor ook nog handige fietstips. Die had ik dus wel nodig… 😉

Pinterest afbeelding fatbiken

Ons tochtje werd verzorgd door de Bike Academy in Kirchberg. Eigenaar Kurt verzorgd met zijn team het hele jaar door mountainbike- en fatbiketours. Meer lees je hier.