handbagage tips

Wanneer ik alleen ga reizen met handbagage, ben ik altijd even in paniek. Waar laat ik alles en blijf ik wel “op gewicht”? Inmiddels heb ik redelijk wat ervaring en vandaar deze blog met tips, hoe ik reis als ik alleen met handbagage op pad ga.

Tip 1: kies de juiste trolley en/of rugtas

trolley van Eastpak

Op dit moment is deze trolley van Eastpak mijn favoriet.

 • De afmetingen zijn geschikt voor iedere luchtvaartmaatschappij. Daar zitten nogal wat verschillen in. Voor de maten en gewichten per luchtvaartmaatschappij heb ik dit handige overzicht overgemaakt.
 • Hij heeft 4 wielen, wat ontzettend handig is voor de gewichtsverdeling.
 • Deze wielen zijn zwenkwielen, dus het wandelen met deze trolley is een eitje.
 • Binnenin zit een handige vakverdeling.
 • Hij is “hardcase”, dus kwetsbare spullen zijn goed beschermd.
 • En… hij ziet er ook nog eens cool uit, toch?

Reis je met bijvoorbeeld KLM? Dan heb je geluk en mag je ook nog een accessoire mee. Ik kies dan altijd voor een rugzak(je). Ook ga ik liever met een rugtas op reis als ik maar 1 nacht van huis ga. Deze rugtas van The North Face is mijn vaste reismaatje op korte trips:

rugtas van The North Face

 • Compact: niet te groot, maar ook niet te klein (22 liter).
 • Voorzien van allerlei handige vakken, ook voor de laptop.
 • Hardcase, dus kwetsbare spullen zijn goed beschermd.
 • Makkelijk verstelbare banden en waterdichte stof.
 • Geweldig design.

Meer over deze rugtas (de zgn. Acces Pack) lees je hier op de site van The North Face.

vakverdeling The Northface

Tip 2: gebruik een doorzichtig toilettasje voor je make-up en vloeistoffen

Die plastic zakjes met vloeistoffen en make-upspulletjes vind ik zelf een beetje rommelig. Bij de HEMA heb ik een doorzichtig toilettasje aangeschaft, waar ik mijn make-up en vloeistoffen handig in opberg. Voor mijn cremes heb ik altijd miniaturen. En shampoo en dergelijk giet ik over in kleine meeneemflesjes.  De toilettas leg ik altijd bovenop mijn spullen, zodat hij bij de douane direct voor het grijpen is.

Hoe het ook alweer zit met de regels omtrent vloeistoffen in handbagage?

 • Alle vloeistoffen moeten in verpakkingen zitten van maximaal 100 ml (milliliter).
 • Per persoon mag er maximaal in totaal 1 liter aan vloeistoffen worden meegenomen, in dus maximaal 10 verpakkingen van maximaal 100 milliliter.
 • Deze verpakkingen van deze vloeistoffen moeten te vinden zijn in een hersluitbaar doorzichtig plastic zakje.
 • Vloeibare medicijnen welke noodzakelijkerwijs meegenomen moeten worden aan boord zijn toegestaan, mits dit aantoonbaar is.
 • Hetzelfde geldt voor babyvoeding, ook dit moet aantoonbaar zijn. De baby moet bovendien meereizen.
 • Taxfree aankopen van meer dan 100 milliliter mogen worden meegenomen, mits verzegeld en in de originele tas met bon. De aankoopdatum moet van op de dag van de vliegreis zijn. Dit geldt ook voor transfer passagiers.

Tip 3: Reizen met alleen handbagage? Dit zijn de inpaktrucs:

 • Zware dingen zoals een jas, grote schoenen.. die draag je gelijk
 • In de zakken van je jas kun je weer spullen stoppen, zoals bijv. een koptelefoon, batterypack etc. Dat scheelt weer ruimte in je koffertje
 • Denk aan de balans van je trolley: zwaardere dingen onderin en lichter boven. Helemaal als je 2 wieltjes hebt.
 • Je kleding kun je het beste rollen. Neemt minder ruimte in en je kleding komt er redelijk zonder kreukels weer uit.
 • Kleine tasjes waar je ondergoed en sokken in doet. Kun je overal tussen proppen. Is lekker georganiseerd. En handig voor op de bestemming.
 • Schoenen in zakjes, om de rest schoon te houden
 • In je schoenen stop je weer kleine dingetje.

In deze korte video zie je nog veel meer slimme inpaktips:

Tip 4: draag je telefoon, ticket, paspoort en andere belangrijke papieren in een los schoudertasje

Ik vind het altijd handig om deze spullen direct bij de hand te hebben. Vaak doen de airlines ook niet zo moeilijk over een klein schoudertasje. En doen ze het wel, dan kan ik deze vast nog wel kwijt in mijn trolley of rugtas.

Reizen met handbagage… heb jij nog tips en trucjes? Ik lees ze graag!

Bon voyage  ✈️

reizen met handbagage