Steeds vaker kiezen mensen ervoor om minder suiker te eten. En dat blijkt nog best lastig, want ongemerkt zit suiker in heel veel producten. Suikervrije limonade maak je heel eenvoudig zelf, door al dan niet een alternatieve zoetstof als honing te gebruiken.

In de limonades die je bij de supermarkt koopt zit ontzettend veel suiker. Het is echter heel gemakkelijk om suikervrije limonade te maken, al dan niet met alternatieve zoetstoffen.

Smaakwater of limonade?

Op Pinterest kom ik tal van recepten tegen voor zgn. suikervrije limonades. Maar eigenlijk zijn dat niet meer dan smaakwaters oftewel “infused waters”. Ook heel lekker hoor! Denk bijvoorbeeld aan (ijs)water met:

  • schijfjes komkommer.
  • citroen (geperst of schijfjes) en takjes munt.
  • schijfjes citroen, een paar plakjes gember en een takje munt

smaakwater

Maar ik ben echt op zoek naar een suikervrij limonadesiroop recept, om aan te lengen met (bruis) water.

Hoe maak je suikervrije limonade

Suikervrije limonade maken blijkt super makkelijk te maken. Eigenlijk gaat het op dezelfde als het maken van limonadesiroop met suiker:

  1. Kies je favoriete fruitsoort.
  2. Kook dit zachtjes met een beetje water tot het wat indikt.
  3. Voeg een alternatieve zoetstof toe, denk aan ahorn- of dadelsiroop, honing of stevia en laat dit een paar minuutje mee koken.
  4. Roer goed door, zeef het en schenk het in een gesteriliseerde fles of weckpot.
  5. Laat afkoelen.
  6. Gebruik de siroop nu zoals je ook gewone limonadesiroop zou gebruiken.

Ik vind limonade altijd erg lekker met bruiswater. Sinds kort heb ik daar een handig apparaat voor, de Sodastream. Hiermee maak ik thuis heel eenvoudig mijn eigen “Spa Rood”. Handig, maar ook nog eens goed voor het milieu want het scheelt een hoop plastic flessen.

Het recept voor de gemberlimonade, zoals hierboven afgebeeld, vind je hier:

Recept: gember limonade zonder suiker (met citroen)

Citroen toevoegen aan limonadesiroop

Aan veel siropen wordt het sap van 1 of 2 citroenen toegevoegd. Weet je waarom? Het citroenzuur werkt – net als suiker dat doet – als een conserveringsmiddel om je siroop langer te kunnen bewaren. Het maakt je siroop wel wat zuurder van smaak dus stel dat je daar niet zo van houdt, varieer dan met de hoeveelheid citroenzuur.

Binnenkort meer suikervrije limonade recepten

De komende tijd ga ik volop experimenteren met het maken van limonades (al dan niet suikervrij). Ik hou je op de hoogte!