vakantie in Kroatie

Ben je vakantieplannen aan het maken? Denk dan ook eens aan vakantie in Kroatië. Of je nu met of zonder kinderen op vakantie gaat, of je nu luxe of eenvoudig wilt verblijven, het kan allemaal in Kroatie. Het land is zo veelzijdig, dat iedereen er een topvakantie kan hebben. 

1800 kilometer kust en 2500 zonuren in Kroatië

Wat heeft een vakantie in Kroatië zoal te bieden? Laten we beginnen met wat algemene feiten: Het land heeft zo’n 4 miljoen inwoners en bijna 1800 kilometer kust! Aan de Adriatische zee vind je ook nog 12oo eilanden, 8 nationale parken, 11 natuurparken en 2500 zonuren per jaar. Ter vergelijking: Nederland heeft er zo’n 1500. Wil je weten Kroatië nog meer te bieden heeft? Een kleine opsomming.kroatie sfeerbeeld

1 Vakantie in Kroatie: zo druk of rustig als jij het zelf wilt

Je zult het zelf ook wel gemerkt hebben in je omgeving, steeds meer mensen gaan op vakantie in Kroatie. Maar dat betekent gelukkig niet dat het land volgepakt zit met toeristen. Kroatie heeft goede regels opgesteld. Er zijn steden waar je je pubers gelukkig kunt maken met een rijk uitgaansleven. Split en Dubrovnik hebben fantastische clubs en cocktailbars. Ook een aantal eilanden staan bekend als echt ‘partyspots’. Je leest er hier meer over.  Maar zoek je rust, dan ben je in Kroatië ook aan het juiste adres. Er zijn voldoende plaatsen waar je heerlijk tot rust kunt komen en het echte Kroatische leven kunt proeven. Zo zijn ze in Kroatië heel behoudend met het bebouwen van de kustlijn. Dat betekent fantastische verborgen strandjes, zeker geen handdoekje aan handdoekje in Kroatië.

strand kroatie

2 Vakantie in Kroatie: prachtige natuur en prima wandeladresjes

Kroatië is meer dan alleen strand. Je vindt er ook prachtige natuur: watervallen, eilanden, bergketens en prachtige meren. Bijvoorbeeld bij de Plitvice meren, een nationaal park dat sinds 1979 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. In dit park kun je niet alleen heerlijk wandelen, maar je ook vergapen aan maar liefst 16 meren en 90 watervallen. Wil je meer wandeladresjes in de natuur in Kroatië? Je vindt ze hier.

Plitvice Meren Nationaal Park Kroatie3 Vakantie in Kroatie: heerlijk eten en drinken

Niet alleen het land is veelzijdig, ook de Kroatische keuken. In de gerechten vindt je allerlei invloeden terug. In het binnenland proef je een mengelmoes van de oud-Slavische traditie en de moderne(re)  Hongaarse, Oostenrijkse en Turkse keuken. In de kustgebieden hebben de Griekse, Romeinse en Italiaanse keuken hun stempel achtergelaten. Een veelheid aan smaken dus, die de Kroaten maar al te graag delen. Gegrild vlees, heerlijke vis, prachtige olijfolie, verse kazen en traditionele stoofgerechten, het houdt niet op. En wat dacht je van de wijnen! Het land is rijk aan wijngaarden en heeft een lange wijnhistorie. Wil je vast voorproeven, of juist nog even nagenieten? De beste Kroatische wijnen bestel je nu ook gewoon in Nederland, via Croatianwine online.

eten Kroatie4 Vakantie in Kroatië: historie en cultuur snuiven

In Kroatië vindt je heel veel plaatsen met een rijk historisch centrum. Denk aan Romeinse tempels, middeleeuwse kastelen en meer. Kroatië ligt in een overgangszone tussen het Middellandse Zeegebied, de Balkan en Centraal Europa. Daardoor heeft het land een diverse cultuur, met westerse en Oosterse invloeden.  Op vakantie in Kroatië kun je slenteren door pittoreske straatjes in het binnenland, je vergapen aan indrukwekkende stadsmuren langs de kust of genieten van typisch Kroatische muziek en dans.

stadsmuur Dubrovnik5 Vakantie in Kroatië: betaalbaar!

Kroatië is een populair vakantieland. Dat heeft gelukkig nog geen invloed op de prijzen. Natuurlijk zijn er dure accomodaties, maar in Kroatië wordt ook heel veel privé verhuurd. Daardoor heb je ook in het hoogseizoen nog hele betaalbare appartementen. Een mooi overzicht van betaalbare hotels en appartementen vind je hier. Voor boodschappen ben je ongeveer net zoveel kwijt als in Nederland. Maar een hapje en een drankje in een cafe of restaurant is verrassend goedkoop, vooral als je de populaire kustlocaties vermijdt. Voor zo’n 15 euro heb je een drankje en een mooie maaltijd te pakken.

Kroatie sfeer 2

Heb je er al zin in? Boeken die reis! En voordat je weggaat nog even een bezoekje brengen aan croatia.hr. Daar vind je echt alles wat je over Kroatië zou willen weten.

Sretan put! Oftewel: goede reis!