Cobra museum

Laatst bedacht ik me: het is weer eens tijd voor een museum! Het Cobra Museum in Amstelveen, daar was ik nog niet geweest. Hoe ik het er vond? Superleuk, en ik heb nog een museumweek tip voor je:

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen is een museum voor moderne en hedendaagse kunst en bevat een omvangrijke collectie kunst van Nederlandse moderne kunstenaars, vooral van de leden van de Cobra-beweging.

Het Museum bestaat sinds 1995 en maakt het erfgoed van de zogenaamde Cobrabeweging zichtbaar. Cobra was de belangrijkste internationale avant-garde beweging in de kunst van Europa direct na de Tweede Wereldoorlog. De cobrabeweging heeft maar 3 jaar bestaan, van 1948 tot 1951. In het museum vind je kunst uit deze tijd, maar ook nieuwer werk.

Cobra museum

Leuk weetje: waar komt de naam COBRA vandaag?

De naam van de beweging is een afkorting van COpenhagen, BRussel en Amsterdam. CoBrA werd opgericht door Europese kunstenaars uit deze steden en landen. Uit heel Europa sloten kunstenaars zich aan bij de beweging. Uit Nederland o.a. Karel Appel, Corneille en Constant Nieuwenhuijs en Jan Sierhuis.

Cobra Museum collectie

Tip: Museumweek (4-9 april 2017) in het teken van Slow Art bij het Cobra Museum

Van 4 t/m 9 april is het Museumweek in Nederland. Het Cobra museum besteedt daar op een hele leuke manier aandacht aan, namelijk met Slow Art. De gedachte hierachter is dat iedereen gejaagd naar kunst kijkt.

Wist je dat de meeste mensen maar maximaal 10 a 20 seconden naar een schilderij kijken?

Het Cobra museum denkt dat wanneer mensen langzaam kijken naar kunst ze veel meer dingen ontdekken. Belangrijk vindt het Cobra Museum dat iedereen zijn eigen kunstexpert is. Het gaat voor een groot gedeelte natuurlijk ook om smaak. Tijdens de museumweek kun je in het Cobra museum de zgn. Slow Art Walk© doen. Dit is een unieke door het Cobra Museum ontwikkelde rondleiding, die je meeneemt langs maar een paar werken (i.p.v. de hele tentoonstelling). Meer informatie vind je hier.

Cobra Museum Bank & Rau

Ook interessant/mooi/leuk: de tentoonstelling van Enrico Baj

Nog t/m 14 mei kun je bij het Cobra Museum de tentoonstelling van Enrico Baj bezoeken. Deze Italiaanse kunstenaar leefde van 1924-2003 en de tentoonstelling laat zo’n honderd werken uit de jaren 50, 60 en 70 zien van de kunstenaar.

Cobra Museum - Enrico Baj

Cobra Museum - Enrico Baj

Ik ontmoette bij het werk Begrafenis van de anarchist Pinelli (1972) 2 bejaarde dames. Rasechte Amsterdammers, en naar musea in heel Nederland bezoeken doen ze elke 2 weken. De dames hadden er nog kijk op ook, en konden mij alles vertellen over het ontstaan van de Begrafenis van Pinelli. Zo zie je maar weer, kunst is voor iedereen.

Cobra Museum - Enrico Baj

Wat kun je verder doen in het museum? 

Natuurlijk een lekker taartje eten in het museum café. Een kijkje nemen in de museum winkel. En heb je na het musuembezoek nog zin om even lekker te shoppen? Dan heb je geluk. Het Cobra Museum ligt in het hart van Amstelveen, middenin het winkelcentrum. En daar kun je heeeeel goed winkelen. Parkeren kan in een direct aangrenzende parkeergarage. Bezoek de website van het Cobra Museum voor meer informatie over openingstijden, toegangsprijzen, bereikbaarheid, tentoonstellingen etc.

Ik ben benieuwd, wat is jouw favoriete museum?