is een ei gezond

Een ei hoort erbij. Vooral met Pasen. Of je hem nou kookt, bakt, beschilderd of verstopt in de tuin. Maar is een ei gezond? En 3 eieren per dag eten – zoals Mia graag zou willen – is dat verantwoord? 
Eiwit, vitamine A, B11, B12, D, E, ijzer, fosfor, kalium, calcium, seleen en zink, dat en meer zit er allemaal in een eitje. Je wordt er niet dik van:  een gemiddeld gekookt ei bevat maar 75 kcal. Eieren zijn dus gezond.

Is een ei gezond?! Maar de cholesterol dan?

Het idee dat veel eieren eten slecht is voor je cholesterolgehalte, is niet helemaal waar. Zolang je niet meer dan 300 mg cholesterol per dag binnen krijgt en weinig andere producten eet met verzadigde vetten, zit je goed. Bij een ei is het wit vrij van cholesterol, de eidooier bevat 200 mg. Wil je iedere dag een eitje, dan moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk andere producten eet waar veel cholesterol in zit. En ben je alleen maar dol op het eiwit, dan heb je helemaal geluk en kun je praktisch ongelimiteerd eitjes eten.

Maar 3 eieren per dag, dat kan Mia dus op haar buik schrijven 🙂

is een ei gezond?

Hoe houd je eieren vers?

In de koelkast! Met een koude temperatuur houd je eieren langer vers. De koude temperatuur remt de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella en campylobacter krijgen zo minder kans. Ook kun je de eieren beter in het doosje bewaren, omdat ze dan niet uitdrogen.

Ik hoor je denken… waarom staan ze in de winkel dan niet in de koeling?

Dat zit zo: de schaal beschermt het ei tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht en vuil. Zo beschermt het zich tegen schadelijke bacteriën. Als het ei vochtig wordt, kunnen schadelijke bacteriën er sneller groeien. Als de eieren in de winkel in de koeling zouden staan, en je neemt het vervolgens in een boodschappentas mee naar huis, dan treedt er, door het temperatuurverschil, condensvorming op. Door de eieren in de supermarkt buiten de koeling te bewaren treedt er minder condensvorming op.

Zo check je thuis of je ei vers is

Om erachter te komen of een ei nog vers genoeg is om te eten, hoef je deze alleen maar in koud water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. Dat komt door de luchtkamer van het ei. Deze wordt groter, naarmate het ei ouder wordt. Na zes weken is de luchtkamer zo groot, dat het ei in zijn geheel kan blijven drijven. Dan wordt het echt tijd om het ei weg te gooien.

Meer informatie vind je ook op de site van het voedingscentrum.