Smoothie kersen klaar

Ook zo dol op een ontbijtsmoothie?  Bij mij staat deze energiebom ’s morgens standaard op het menu. Maar wist je dat je een smoothie ook prima als slaapmutsje kunt drinken? Een avondsmoothie dus. En er zijn heel veel heerlijke ingrediënten die ervoor zorgen dat je ontspannen je bed in gaat. Mijn favoriet: kersen!

Laatst tijdens het maken van de ontbijtsmoothie begon mijn oude blender te roken en te knetteren, om er vervolgens helemaal mee te stoppen. Paniek! Direct een nieuwe bestellen maar, ik kan niet meer zonder. En dit keer ga ik voor een echte, een duurzame, een mooie en ja, dus een iets duurdere. Ik kies deze knalrode Kenwood met mooie glazen retrokom. Als ik de volgende dag uit mijn werk kom staat de doos met nieuwe blender al klaar. Fijn toch, dat internetshoppen 🙂 Maar goed, om nu ’s avonds nog een smoothie te gaan maken. Je krijgt toch juist energie van smoothies? En zo kom ik op het idee om eens een avondsmoothie te maken, met ingrediënten waar je rustig van wordt.

Maar welke ingrediënten zijn dan geschikt voor een avondsmoothie?

Een tochtje langs het internet leert me dat er genoeg slaapverwekkende levensmiddelen zijn, die zich perfect lenen voor mijn avondsmoothie:

 • Kersen: niet alleen lekker fruit, kersen zorgen ervoor dat je melatonine aanmaakt. En melatonine zorgt ervoor dat je slaperig wordt zodra het donkerder wordt. Niet onbelangrijk om in slaap te kunnen vallen!
 • Amandelen: In amandelen zit tryptofaan en magnesium. Het eerste stofje heeft een kalmerend effect, de tweede werkt als spierverslapper. Daarnaast bevatten amandelen veel eiwitten, die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiliseert. Ook goed nieuws, want (te)veel suiker in je bloed houdt je wakker.
 • Bananen: In bananen zit, net als in kersen, tryptofaan. Ook goed dus voor de aanmaak van melatonine. Daarnaast ook kalium en magnesium, goed voor de ontspanning. Meer bananenweetjes lees je hier, ook hoe je ze nou echt het beste kunt pellen 🙂
 • Havermout: ook havermout helpt je om melatonine aan te maken. De vitaminen en mineralen in havermout hebben een ontspannend effect. Kalium, B-vitamines en gezonde koolhydraten verbeteren ook nog eens de kwaliteit van de slaap.
 • Lijnzaad: In lijnzaad zitten heel veel goede omega-3 vetzuren. Omega-3 zorgt ervoor dat je je prettig voelt, het bereidt je lichaam en geest voor op het slapen. Lijnzaad is ook nog eens cholesterol verlagend, dus sowieso heel gezond.
 • Honing: Teveel glucose voor het slapengaan is niet goed. Maar een klein beetje honing, voordat je gaat slapen zorgt ervoor dat je lever  geen cortisol en adrenaline aanmaakt. Dat is wel zo handig als je wilt slapen.

kersen voor de avondsmoothie

Perfecte slaapverwekkende kersensmoothie

Tel de bovenstaande ingrediënten bij elkaar op en je hebt een perfecte smoothie. Omdat het nog geen kersenseizoen is, gebruik ik kersen uit de diepvries. En in plaats van amandelen, neem ik amandelmelk. Wil je verse kersen gebruiken? Kijk dan eens naar deze life hack om kersen te ontpitten. Dat scheelt een hoop gedoe!

Zo maak je de avondsmoothie:

 • 1/2 banaan
 • 1 doosje bevroren kersen (vers mag uiteraard ook)
 • 2 grote el havermout
 • 1 tl lijnzaad
 • een drupje honing
 • 1 kopje amandelmelk

Alles in de blenderkom, even blenden, en klaar! Wat fijn toch, zo een mooie blender. Binnen no time is mijn slaapmutsje klaar. Ik kan op verschillende standen blenden maar deze avondsmoothie maak ik echt lekker “smooth”. En de glazen kan, die is zo weer schoon, net als de messen en de rest.

Welterusten! Ik ga dromen over allemaal lekkere, nieuwe smoothiecreaties, die ik natuurlijk de komende tijd met jullie ga delen.

Mocht jij nog een heerlijk smoothie recept weten, laat het me dan vooral even weten in een reactie onder deze blog. 

Kersen slaapverwekkend smoothie

Oh, nog een laatste tip voor een goeie nachtrust: neem je avondsmoothie 1 tot 3 uur voordat je gaat slapen. Met een volle maag slapen werkt namelijk ook niet goed.