Weekendje Bronkhorst

Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland met om en nabij de 150 inwoners, leent zich perfect voor een weekendje weg. Heb jij nog tips voor een weekendje Bronkhorst nodig? Lees dan snel verder.

Bronkhorst is een stadje gelegen aan de rivier de IJssel in de gemeente Bronckhorst (met de C erbij, zie je?) in Gelderland. In 1482 kreeg het plaatsje stadsrechten en met het geringe aantal inwoners en huizen profileert het zich nu als het kleinste stadje van Nederland. Helemaal waar is dit niet, de steden Staverden en Eembrugge bijv. zijn zelfs nog iets kleiner en hebben ook stadsrechten. Maar goed, dat neemt niet weg dat Bronkhorst een plaatje is om te zien en je er prima een weekendje kunt vertoeven.

binnenrijden Bronkhorst

Tips voor een weekendje Bronkhorst

  • Herberg de Gouden Leeuw: als je een weekendje Bronkhorst gaat doen, dan moet je natuurlijk ergens slapen. In Bronkhorst heb je niet veel keuze, er is maar 1 hotel 😉 Maar dat is gelijk wel een heel mooi, oud hotel: de Gouden Leeuw. Je kunt hier heerlijk eten en ook de kamers zijn prima. Moet je kijken wat een uitzicht. Ik vond het wel een nadeel dat de kamers erg gehorig zijn, maar wat wil je… het gebouw is honderden jaren oud.
  • Wandelroute Bronkhorst: Bronkhorst is heel erg klein en overzichtelijk, je kunt er eigenlijk niet verdwalen. Toch zijn er een aantal leuke wandelroutes verkrijgbaar, die je net wat meer laten zien dan de voor de hand liggende straatjes. Ik heb via de VVV een wandelroute voor op mijn iPhone geregeld waarmee ik Bronkhorst van A tot Z te zien krijg. Zo kom je langs authentieke winkeltjes, een Joodse begraafplaats, de heuvel waar vroeger het kasteel van Bronkhorst heeft gestaan, het kerkje en je kunt er zelfs een Dickens Museum bezoeken.
    wandel app bronckhorst
  • Het Keukengemaal is een plek om even heerlijk koffie te drinken en/of te lunchen. Je hebt er mooi uitzicht over de IJssel en wat ook leuk is: het Kunstgemaal. Dit is een gallery die bij Het Keukengemaal hoort, waar je hedendaagse kunst vindt van kunstenaars uit de omgeving. Ook goed om te weten, de VVV van Bronkhorst is in Het Keukengemaal gevestigd.
    het keukengemaal

De omgeving van Bronkhorst

Als ik het zo opschrijf lijken het niet al teveel tips voor een weekendje Bronkhorst. Maar naar mijn idee zou je ook naar Bronkhorst moeten gaan voor de rust. Als je er wandelt wordt je vanzelf blij van het gekwetter van de vogeltjes, het ruizen van de bomen en de mooiheid van alle oude huisjes en stadsboerderijen. Wil je meer zien van de omgeving? Bronkhorst ligt in de Achterhoek en daar valt genoeg te beleven.

route rijden Achterhoek

Wat dacht je bijvoorbeeld van het huren van een 2CV om van de omgeving te gaan genieten? Ik deed het en reed de zogenaamde Scharrelroute. Daarmee rijd je langs de leukste en lekkerste adresjes in de gemeente Bronckhorst. Alle tips over dit tripje lees je hier.

Scharrelroute Achterhoek