Jaaaa, het is weer zomerweer! Dat betekent lange avonden buiten zitten in de tuin of aan het strand. Met vrienden, een hapje, een glaasje en natuurlijk sfeerverlichting op het terras. Dit leuke lampje voor buiten maak je gemakkelijk zelf. En voor de kosten hoef je het niet te laten: voor 15 euro en wat arbeidsuurtjes is je DIY buitenlamp klaar.

Hoe een wandeling leidt tot een DIY buitenlamp

Tijdens een lange wandeling door de duinen vonden we een stok op ons pad. Zo’n mooie gladde stok, zo voor het oprapen. Wat moet je ermee, zul je denken? Nou, ik liep over van de ideeën. Een kapstokje, een sieradenstandaard of….. een buitenlampje. Na een speurtocht op Pinterest, een bezoekje aan wat bouwmarkten en een toevalstreffer bij de HEMA was ik er uit. Een lamp voor buiten, met stoer cement in een (op termijn) roestig blik. En wat ik kan, kan jij ook! First things first: wat heb je nodig voor deze DIY buitenlamp?

DIY buitenlamp met beton start

  • Een pak egaliseercement, bijvoorbeeld deze
  • Een leeg verfblik, of groot conservenblik. Ik kocht hier voor 3 euro een nieuwe.
  • Een stok naar keuze, let wel op of je het lampje er makkelijk aan kan hangen.
  • Een (buiten)lampje op batterijen. Ik liep in de HEMA tegen deze aan, in zonnig geel.
  • Een weegschaal
  • Een maatbeker
  • Een (oude) emmer of grote schaal
  • Lijmtang(en)

DIY buitenlamp instructies

Zoals mijn baas ooit tegen me zei: RTFM (read the f..cking manual). Oftewel, kijk eerst even goed hoe je het egaliseercement moet verwerken. Op de verpakking staat uitgelegd hoeveel water je toe moet voegen aan het cement (meestal per kilo). Maak een inschatting van de hoeveelhied beton je nodig hebt, ik maakte 2 kilo aan. Met het water erbij vormt dat een flinke massa. En dat is prima. We willen tenslotte niet dat de DIY buitenlamp zomaar omwaait.

Weeg de juiste hoeveelheid cement en juiste hoeveelheid water af en meng dit in een emmer of schaal stevig door elkaar met een troffel (met een opscheplepel of iets dergelijks lukt het ook). Schraap ook goed over de bodem, zodat er geen droog cement achterblijft. Maak het cement niet te dun, dan moet je wel erg veel geduld hebben voordat het droog is. Schep het cement in het verfblik. Maak nu eerst je troffel (of lepel) en de emmer en schaal schoon, anders kan je ze weggooien. Haal het restcement eerst weg met keukenrol en spoel daarna goed schoon.

DIY buitenlamp met beton close emmertje

Zoek een plekje waar je de emmer plaatst zodat je de stok aan de bovenkant vast kunt zetten met lijmtangen. Zie de foto hieronder, dan wordt het wat duidelijker. Zoek een overdekt plekje, een regenbuitje draagt niet bij aan het drogen. En nu maar wachten tot het cement droog is……

DIY buitenlamp met beton vastzetten

Is het cement goed uitgehard? Dan ben je toe aan het leukste werk: het lampje in de stok draperen. En dat kan iedere keer weer anders. Let op, het HEMA lampje is geen buitenlamp. Ik zet hem ’s avonds onder de veranda, maar de buitenlamp is binnen ook gezellig. Geen veranda? Je kunt het lampje er ook gemakkelijk even afhalen. Piece of cake. En nu maar wachten tot het donker wordt!