Vakantiegevoel strandhuisje

De vakanties zitten er op en heel Nederland gaat weer naar school of aan het werk. Wil jij het vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthouden? Hierbij 5 tips die echt werken:

Je kent het vast wel. Je bent net terug van vakantie en voor je het weet zit je weer helemaal in het oude ritme en is het relaxte gevoel voorbij. Dat vakantiegevoel, hoe kan je dat toch langer vasthouden?

tip 1: De buitenlandse keuken bij jouw thuis.

Op vakantie kom je vaak in aanraking met hele andere drankjes en gerechten dan die je thuis eet. Niet altijd smaakt het thuis hetzelfde als op de vakantiebestemming. Zo heb ik nog een onaangebroken fles Ouzo staan, die in Griekenland heerlijk smaakte maar waar ik nu niet aan moet denken. Maar als ik bijvoorbeeld aan de Pasteis de Nata denk, die ik in Portugal at… alleen de herinnering daaraan geeft me al een vakantiegevoel. Wat ik ook vaak doe is lokale kruiden en specerijen mee terug nemen van vakantie, om die thuis te bereiden in de gerechten.

Tip 2: Extra dagen vrij

Probeer je vakantie zo te plannen dat je niet direct na thuiskomst aan de slag moet op je werk. Het is lekker om thuis weer een beetje in het ritme te komen en de vakantie indrukken te verwerken. Ik vind het zelf heel prettig om na de vakantie meteen de koffers uit te pakken en de was te doen. Daarmee behoor ik trouwens tot tweederde van de Nederlandse gezinnen, die het liefst direct de vakantiewas in de trommel doet.* Anders zit je er zo tegenaan te hikken. Ook vind ik het leuk om tijdens het uitpakken van de koffer alle souvenirs tegen te komen die ik op vakantie geshopt heb.

vakantiewasjes

Tip 3: Foto’s afdrukken

Een absolute aanrader voor iedereen die het vakantiegevoel langer wil vasthouden: laat je leukste vakantiefoto’s afdrukken. Je kunt er een leuk album van maken maar ook bijv. een vakantie-foto-muur creëren.

vakantiegevoel vasthouden

Tip 4: Vakantiegeuren

Wist je dat je neus je beste geheugen is? Op sommige momenten kan ik nog altijd de pap ruiken die ik vroeger op de crèche kreeg. En ruik ik Amando White, dan denk ik gelijk terug aan de leuke tijd met mijn allereerste vriendje. Wil jij je vakantiegevoel terug? Pak dan dezelfde shampoo of het fijne wasmiddel dat je gebruikte op vakantie.

vakantiegeuren

Tip 5: Plan je volgende vakantie

Dreig je het vakantiegevoel toch kwijt te raken. Begin dan alvast met nadenken over je volgende bestemming. Laat je inspireren door familie, vrienden en collega’s. Wat was hun TOPbestemming? Ik ben dol op Pinterest, waar ik heel veel vakantie-inspiratie opdoe. Het begint allemaal bij de voorpret!

*Representatief onderzoek van PanelWizard onder 1.033 Nederlanders met een of meerdere kinderen onder de 18 jaar, in opdracht van OMO