Van de week vertelde ik een vriendin welk fruit ik altijd voor mijn smoothies gebruik. Een vast onderdeel is banaan, en soms zelfs wel 2. “Ik eet geen bananen”, zegt ze, “daar zitten teveel calorieën in”. Nou zitten er inderdaad veel calorieën in een banaan (125), maar dat weegt niet op tegen de voordelen. Waarom is banaan gezond? Lees snel verder.  

Waarom is banaan gezond?

  • Wat dacht je van een flinke dosis vitamine B3 (goed voor energieproductie), B6 (weerstand), A (goed voor de huid) en C (antioxidant). Verder zit een banaan vol met mineralen als kalium, magnesium, fosfor, ijzer, tryptofaan en selenium, met alle voordelen van dien.
  • Een banaan bevat relatief veel voedingsvezels.  Vezels zijn cruciaal voor een goede darmwerking en zijn van positieve invloed op de algehele lichamelijke gezondheid
  • De koolhydraten in de banaan maken het een superfood voor sporters. Door de koolhydraten is nl. de aanvoer van suikers gelijkmatig en wordt energie langzaam verdeeld over het lichaam. Zo kun je langer presteren.
  • Bananen zijn goed tegen een hoge bloeddruk. Het mineraal kalium helpt je bloeddruk namelijk te verlagen. Kalium is overigens ook verantwoordelijk voor een goede vochtbalans, de zenuwprikkeling en de spierstofwisseling.
  • In banaan zit een aminozuur (tryptofaan) die de aanmaak van serotine bevordert. Serotine is een neurotransmitter die een kalmerende werking heeft waar je blijer van wordt. Een banaan werkt dus eigenlijk als een natuurlijk antidepressivum.
  • Last van brandend maagzuur? Een banaan schijnt zuurremmend te werken en is ook goed tegen misselijkheid.
  • Wat dacht je van deze… Heb je een kater? Dan kan een banaan je helpen om je kater vlugger kwijt te raken. Het schijnt dat je dit het beste kunt doen door het toevoegen van een banaan aan je smoothie (check deze detox smoothie maar eens.). Dankzij kalium en vitamine B6 in de banaan, zul je weer sneller in topvorm zijn…!
  • Bananen geven je een lekkere energyboost. De vruchtensuikers in een banaan worden snel door je lichaam opgenomen waardoor je vlug energie krijgt.

Lekkere recepten met banaan

En, heb je al trek gekregen?  Ik maak zelf dit eenvoudige paleo bananenbrood. Of wat dacht je van deze muffins met havermout en banaan? Wist je dat je met de bananenschil zelf ook nog hele multifunctionele trucjes ook kunt halen?  En dat bruine bananen zelfs nog beter zijn dan gele? Ik heb hier allerlei maffe bananen weetjes beschreven.