Drie jaar was Mia toen ze haar eerste salmiaklolly kreeg. Zo een rozige met die aparte vorm. Ze vond ‘em heerlijk en wilde meer! Mijn toenmalige date keek me afkeurend aan toen mijn hand met een verse lolly uit de zak tevoorschijn kwam. “Een lolly, een lolly, geef haar liever een wortel of een dadel!” zei hij met een over-de-top bekakte stem. Klaar was ik er mee, gelijk. Met hem èn met de dadels. Ik had al bar weinig affiniteit met dadels, maar als het ook nog eens zó uitgesproken kon worden?! 

(Probeer het zelf maar eens, met je tong naar binnen gekruld dadel uit te spreken, zo klonk het ongeveer). Mia vond het allemaal best, die kreeg niet één lolly extra, maar de hele zak. Pff zal ‘em leren…

We zijn wat jaartjes verder en het dadel- en datetrauma heb ik inmiddels achter me gelaten. Bij vlagen – die steeds langer duren – ben ik datevrij suikervrij en vinden de dadels gretig aftrek in huize Dubois. Want misschien wist je het nog niet, dadels zijn in gerechten prima suikervervangers! Maar, er is meer!

Dadel weetjes:

  • eet dadels ter voorkoming van grijze haren: in een dadel zit heel veel koper (40% van onze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Koper zorgt voor de aanmaak van pigmentcellen in onze huid en haren. Kopertekort kan dus leiden tot vervroegd grijs worden. Hier lees je meer over de werking van koper in je lichaam.

dadels grijze haren

  • eet dadels voor een fijne stoelgang: in dadels zitten veel vezels. Dit is belangrijk voor de spijsvertering. De vezels prikkelen namelijk de maagwand, waardoor de darmen aan het werk worden gezet. Elke dag voldoende vezels eten bevordert de stoelgang.
  • eet dadels voor de vitamines: in dadels zit veel vitamine B (goed voor o.a. energievoorziening, cholesterolgehalte en zuurstofvoorziening aan spieren, bloed en hersenen) en C (goed voor de weerstand).
  • eet dadels voor de fytonutriënten: bepaalde stoffen die in dadels zitten hebben een genezende werking of voorkomen ziektes. Zo zit er bijvoorbeeld een stof in die de groei van kankercellen afremt. Ook zit er een stof in waardoor je geen staar krijgt, althans niet van ouderdom. Als laatste zit er ook tannine in, wat werkt als een ontstekingsremmer.
  • Wist je dat een dadel een een Dadelpalm groeit? En dat dit de boom zou zijn waaronder Maria Jezus heeft gebaard?
  • Wist je dat dadels een gunstig effect op de lever hebben en goed helpen bij het ontgiften en gunstig zijn tegen worminfecties?
  • WIST JE DAT DADELS EEN SEXLUSTOPWEKKENDE WERKING HEBBEN!!!! Jaja, hier heb ik er meer over geschreven (aangevuld met fijne recepten met dadels).

Doe er je voordeel mee 🙂

O ja, dadels koop je het best bij de natuurwinkel of de islamitische groenteman. Ik haal de mijne vaak bij Mabrouk of bij Al Baraka (Raadhuisstraat 92 in Heemstede).