hiken in Noorwegen De Nederlandse boswachter ziet je liever gaan dan komen, als jij je boswandeling begint met een gezellig plukmandje. In Noorwegen daarentegen, ben je van harte welkom. Sterker nog, daar wordt het paddenstoelen plukken je met de paplepel ingegoten.

Op mijn Noorwegen tripje kwam ik erachter dat paddenstoelen plukken daar heel gewoon is. Kinderen op de basisschool krijgen al van jongs af aan paddenstoelen plukles en leren zo de goede van de foute exemplaren te onderscheiden. Slim, want de (juiste) paddenstoel is een echte supergroente. Ze zitten vol met mineralen als kalium, fosfor, koper, vezels, vitaminen als vit B2. B3, foliumzuur(B11) en selenium. Ook zijn ze een bron van Ergosterol (een voorloper van vitamine D). Verder zijn ze  vet- en cholesterolvrij en zoutarm. (Met het zgn. champignon-dieet kun je zelfs veel kilo’s kwijtraken, lees maar…).

Paddenstoelen plukken met Oscar

In oktober en november kleurt het prachtige landschap in Noorwegen helemaal rood en oranje. Dan is het de tijd om wilde bessen en paddenstoelen te plukken. Tijdens een hiking-tocht op de Slogenberg leer ik van onze gids Oscar (die leuke bijna-viking) de fijne kneepjes van het paddenstoelen plukvak. Hij wijst de juiste soort aan en legt uit hoe je ze het beste kunt plukken. Het is kinderlijk eenvoudig, bijna zoals het plukken van een bloem. Hele heksenkringen verdwijnen er in ons mandje boterhamzakje als Oscar plotseling verrukt opspringt en wat onverstaanbaar Noorse kreten uitslaakt. Ik vraag me af van wat voor hallucinerende paddenstoel Oscar stiekem gesnoept heeft? Maar nee hoor, Oscar is simpelweg in de gloria vanwege zijn vondst van de zgn. Golden Mushroom, een extra lekkere en bijzondere paddenstoel.

the golden mushroom

Lunchen met paddenstoelen

Oscar gaat met onze buit het gesprek aan met de chefkok van onze lunchgelegenheid. Overigens niet de eerste de beste lunchgelegenheid: we worden uitgenodigd in het Union Hotel in Øye aan de Hjørundfjord. Vele koningen en koninginnen (waaronder onze eigen koningin Wilhelmina) verbleven vroeger in dit hotel. Het hotel is helemaal in de oude staat teruggebracht, supermooi! Maar een nachtje slapen zou aan mij niet besteed zijn (het schijnt er te spoken…). Anyway, Oscar krijgt de chefkok zover en bij de lunch genieten we allemaal van de heerlijke gebakken champignons.

Hotel Union in Oye

Bereidingswijze volgens de chefkok van het Union Hotel:

  • Borstel de champignons schoon (niet wassen, dat komt de smaak niet ten goede).
  • Smelt een stuk roomboter in de koekenpan tot deze schuimt.
  • Voeg wat teentjes knoflook toe.
  • Bak de champignons (onze kok schudde, roerde en zette het vuur dan weer hoog, dan weer laag).
  • Tot slot: voeg wat peper en zout toe en eventueel sap van een citroen.

paddenstoelen plukken

Smoothie met champignons

Ik gooi werkelijk waar altijd van alles in mijn smoothies, maar had toen ik ging Googlen  op “smoothie met champignon” toch echt niet verwacht resultaat te zullen zien. Ik ben dan ook geen culinaire hoogvlieger, maar ze bestaan dus wel degelijk. Deze vind ik heerlijk (en vooral: lekker makkelijk):

Benodigdheden voor 4 personen:

1 bakje kastanjechampignons – 1 zoete ui – 1 kruidenbouillonblokje – 1 dl melk – 1 takje dille – zout.

Bereiding:

Je snijdt de champignons en de ui in grote stukken.  Breng ze in 4 dl water met het bouillonblokje aan de kook en laat het afgedekt zachtjes 10 minuten koken.
Doe alles over in een blender met de melk en dille en puree tot een gladde smoothie. Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.

Meer champignons? Eat your heart out…

Pittige champignonsoep
Pasta met tonijn en champignons
Gefrituurde champignons

gerechten met champignon

Meer over mijn Noorwegen trip: