Wat een geluk, ik mocht onlangs 4 dagen naar Noorwegen, op roadtrip door de streek Ålesund. Te gek!  Een land naar mijn aard: de natuur, het sporten en natuurlijk… de Vikingen! Ik roep het al jaren: ik val voor Vikingen. Groot, blond, sterk en harig, yummie! Maar de echte Viking zoals ik die in gedachten heb, zou hij nog bestaan? 

Een wandeling door Ålesund

Samen met mijn groepje maken we een fijne wandeling door Ålesund. Wat een mooi stadje, helemaal in Art Nouveau stijl. Het is duidelijk dat Ålesund trots is op z’n voorvaderen; veel Viking kenmerken komen terug in de architectuur van deze plaats.

Art Nouveau Alesund

Ik vraag onze gids Tom de hemd van het lijf: ben jij een nakomeling van een Viking? Zijn er denk je veel nakomelingen van èchte Vikingen in deze streek. En wat waren die Noormannen eigenlijk voor types? Tom legt uit:
Vikingen of Noormannen zijn voor het eerst gesignaleerd in het jaar 789 en stonden vanwege hun oorlogszucht ook bekend als “de Grote Schrik van het Noorden. Al moordend, plunderend en verkrachtend trokken deze rovers  over bergen, voeren over de baren en hopten van eiland naar eiland en van land naar hand. Een ontmoeting met een Viking was in die tijd allesbehalve een pretje.

Ik ben een inzicht rijker. Geen spatje romantiek te bekennen natuurlijk bij die Vikings van rond het jaar 1000. Betekent dit dat ik mijn zoektocht stop? Echt niet ik blijf gefascineerd. Helemaal na een bezoek aan het Art Nouveau museum van Ålesund. Daar leren we namelijk dat één van de bekendste symbolen van de Viking een draak is. Nou ja, dat is grappig? Al sinds de jaren ’90 prijkt er op mijn onderbeen een gigantische drakentattoo. Ik vraag me sindsdien af waarom ik toch voor deze reusachtige draak gevallen ben. Maar blijkbaar zit de voorliefde voor Vikings diep in mijn onderbewustzijn geworteld.

Vikings in Noorwegen

Over Oscar, de Hiking Viking

Op een dag gaan we onder begeleiding van gids Oscar hiken op de Slogen berg. Heerlijk vind ik het, dat geklim en geklauter over rotsblokken, boomwortels en glibberige stukken steen. Oscar is trouwens ook best fascinerend. Met z’n blonde lokken, baard en leuke koppie vertoont hij zelfs wel karakteristieke Noorman trekken. Ook zijn wandeltred verraadt Viking invloeden: waar wij onhandig onderuit gaan blijft hij kwiek doorlopen, ja zelfs met 1 hand in z’n pocket. Zijn kennis over wilde champignons en zijn uitgesproken wens om ze (samen met mij?!) te plukken getuigen van een oeroude overlevingsdrift in de barre natuur. Maar toch, een èchte Viking kan ik hem niet noemen. Oscar heeft een net wat te vriendelijk en bescheiden karakter. Hij is in het bezit van sierlijke, verfijnde maniertjes. En met zijn lengte (1.70?)  en leeftijd (27?) valt hij helaas buiten mijn gradatie van èchte Viking. (het is wel heel kiele kiele hoor…)

Oscar Hiking Viking

Ga ik op Tinder scoren?

Er schiet me een app te binnen die ik zo nu en dan eens raadpleeg om mijn marktwaarde te checken. Inderdaad, ik heb het hier over Tinder! Ik stel mijn zoekopdracht op Tinder zodanig in dat alleen mannen van 35 – 44 jaar en binnen een straal van 5 km van Ålesund in mijn Tinder verschijnen.  Dat ik er niet eerder aan dacht! Nu ben ik pas echt een haartje verwijderd van alle goddelijke, single Viking mannen die Noorwegen rijk is. Maar helaas… geen enkele Viking op Tinder te spotten, ook niet als ik de leeftijd omlaag schroef…  (zal de foto’s niet zomaar doorplaatsen, is ook weer zo sneu voor deze wanna-be-Viking-Tinder-mannetjes :-))

Gespot: Viking Koning Ganger Rolf

Tijdens onze verkenningstocht door Ålesund lopen we Viking Koning Ganger Rolf (alias Rollo) tegen het lijf. Met zijn lengte van twee meter, zijn blonde baard, haren en verwoestende karakter is hij het schoolvoorbeeld van de èchte Viking – ware het niet dat dit een bronzen exemplaar is. Hij maakte zich vroeger allesbehalve geliefd. Zijn uitvalsbasis: Rouen in Frankrijk. Dit vind ik typisch. Rouen, precies het stadje in Frankrijk waar ik heel graag naartoe ga! (zie hier ook mijn blogpost uit 2012, toen ik daadwerkelijk met een Viking op bezoek was in Rouen).

Rollo Viking

Hoe dan ook, Rollo heeft zijn formaten mee, maar ècht is hij niet.

En deze dan, een Viking om je tanden in te zetten!

In het biologische chocoladewinkeltje Geiranger Sjokolade zie  ik eindelijk een echt lekkere Viking. Groot, zwaar en met een donker karakter. Deze zou ik zo met schip en al mee maar huis willen nemen om er eens flink mijn tanden in te zetten. Ik kan hem dan ook niet weerstaan, en ondanks zijn 699 kronen (bijna een tientje, maar dat is hij ruimschoots waard) scoor ik hem. Ik weet het bijna zeker, zelfs Mia gaat genieten van deze heerlijke Noorman.

Geiranger Sjokolade

Mijn reis loopt ten einde. Wat een onwijs geslaagde trip was dit, ondanks dat ik die èchte Viking niet heb gespot. Ach ik moet gewoon nog even geduld hebben, de ware Viking dient zich vast nog wel eens aan…

Meer informatie over het Noormannenland: