schnapps

Skiën én culinair genieten. Dat is toch het mooiste van twee werelden? Ik ging laatst op “foodcation” in Oostenrijk. En on top of it had ik ook nog eens een sauna op mijn kamer. JODELAHITI!!

Een van de grote trends als het gaat om vakantiebelevingen is de zgn. foodcation. Klinkt leuk, en vooral lekker,  maar wat wordt ermee bedoeld? Bij een foodcation draait alles om de lokale keuken. “Jaja, de lokale keuken in Oostenrijk… Wiener Schnitzel toch?” hoor ik je denken. Maar daar doe je Oostenrijk, en dan met name het gebied waar ik zit (Kitzbüheler Alpen – Brixental) serieus tekort mee. Ik ga fijnproeven bij een zgn. “Kochart” restaurant en uitgebreid culinair genieten bij restaurant Rosengarten, van de beste kok van Oostenrijk: Simon Taxacher. Eet Kijk je mee:

1 “Kochart” in Brixental

De regio Kitzbüheler Alpen – Brixental  is rijk aan traditionele restaurants die typisch Tiroolse kookkunsten toepassen. Tien daarvan zijn benoemd tot echte Brixentaler KochArt bedrijven; restaurants die de kwaliteitsproducten van kleine boeren gebruiken en een nieuwe uitvoering van oude recepten uit de regio presenteren. De basisingrediënten voor deze gerechten zijn (vaak biologische) boerenproducten uit het omliggende almgebied met het keurmerk ‘Urig & Echt’, ofwel origineel en authentiek. Kijk, daar hou ik van!

Kochart

Ik ben bij “KochArt” restaurant Thalhof in Brixen im Thale.  Aan tafel schuift Kurt aan, oprichter van de KochArt vereniging. Terwijl we genieten van Grüner Veltliner en typisch Tiroolse gerechten, vertelt Kurt meer over KochArt. Zijn doel: zoveel mogelijk boeren laten aansluiten die eerlijke producten produceren. Het gaat hierbij niet om massaproductie, maar juist om respect voor het product. Dieren verdienen een goede leefomgeving en een stressloos bestaan. Groentes worden gekweekt met zo min mogelijk gebruik van pesticiden. En mocht je denken dat hierdoor de prijzen de pan uit rijzen? Wrong: een voorgerecht kost gemiddeld 10 euro en een hoofdgerecht gemiddeld 20 euro.

2 Restaurant Rosengarten

De “die-hard” gastronomen onder ons zullen smullen bij Relais & Châteaux Hotel-Restaurant Rosengarten. Eigenaar is de succesvolle sterrenkok Simon Taxacher. In 2012 kreeg hij de onderscheiding ‘Trofee Gourmet a la Carte’ in de categorie Creatieve Keuken. Dit jaar gaf “Gault Millau” hem maar liefst 4 sterren en 19 punten, waarmee hij is bekroond tot beste kok van Oostenrijk.

Rosengarten Simon Taxacher

Oei, een 9-gangen diner (!) inclusief wijnarrangement! Ik ga smullen!! De keuken is deels open; verschillende koks zijn in de weer met kwastjes en andere instrumenten om van elk gerecht een kunstwerk te maken. Het is echt genieten van de smaak en de sfeer. De geweldige bediening zorgt ervoor dat ik niet tekort kom. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet alles durf te eten. De eendentong en slak laat ik aan me voorbijgaan, ook al is het nog zo mooi vormgegeven.

Simon Taxacher

Duur? Tsja, het is wel even in de buidel tasten (rond de 250 euro pp voor een 9-gangen diner incl. het wijnarrangement), maar je hebt dan echt een unieke beleving te pakken.

Wat vind ik er van, zo’n foodcation?

“Vet”leuk! Overdag roetsj ik die bergen af. Tussendemiddag strijk ik neer in of bij een skihut en doe ik mezelf tegoed aan pistevoedsel. Ik smul altijd van de Spaghetti Bolognese en neem Kaiserschmarrn als dessert (thuis geniet ik weer van de gezonde variant, maar op skivakantie ga ik los aan de gesuikerde versie).

Brixental

Einde middag naar de hotelkamer, waar ik even ga relaxen in “mijn” sauna (een uitkomst voor koukleumen zoals ik, zou er wel eentje thuis willen hebben!!). Douchen, mooi maken en aan tafel!

Thuiskomen een domper?

Echt niet, moet je kijken: homemade croissants by Mia <heart>.

danerol croissants

Over Kitzbüheler Alpen – Brixental

Brixental is net als St. Johann in Tirol, Hohe Salve en PillerseeTal een van de vier gebieden van de overkoepelende Kitzbüheler Alpen. In Brixental liggen de dorpen Westendorf, Brixen im Thale en Kirchberg. Het moderne wintersportgebied Kitzbüheler Alpen heeft 1000 km skipistes en hoort bij de besten van de wereld. Brixental is vanaf de nabijgelegen luchthavens Innsbruck en Salzburg goed te bereiken met dagelijkse vluchten van Transavia in december t/m maart.

Meer informatie: www.brixental.com, www.twitter.com/kitzalp en www.facebook.com/Brixental