Guerrilla food… wat is dat? Ik zie Ninja Turtles achtige vreetfestijnen voor me. Maar het blijkt niet meer dan een nieuw begrip voor voedsel linea recta uit de natuur. Een paardenbloem, een beukennootje of een paddenstoel, dat werk. Tijdens mijn laatste trip in Italië hike ik met een waar kruidenvrouwtje. Zij beheerst het “guerrilla food spotten” tot in de puntjes. Dat levert mooie plaatjes én lekker eten op! Hiken in Südtirol… Kijk je mee?

Tamara is onze gids en gast- en kruidenvrouw. 3 dagen neemt ze ons onder haar hoede. We fietsen, zwemmen, shoppen, doen aan cultuur en eten onze buikjes rond. Wat een heerlijkheden daar in Südtirol. We zitten op de grens van Oostenrijk in Italië in het Gitschberg-Jochtal.

Hiken in Südtirol

Op een ochtend maken we een hike naar 1700 meter hoogte. Onderweg komen we de allermooiste stukjes natuur tegen. Echt snel gaan we niet, we blijven foto’s schieten. Tamara is ook wild enthousiast en stopt om de haverklap om meer te vertellen over een mooie plant, een stapel stenen of een stukje denneboom.

“Van de jonge scheuten van een spar maak je heerlijke kruidenboter”

Kruidenboter, I love it! Ik prop mijn zakken vol met scheutjes en neem mezelf plechtig voor om er thuis mee aan de slag te gaan. (update: de takjes liggen inmiddels in de koelkast te wachten op een lekkere homp roomboter en flink wat knoflook).

We lopen verder. Het is nog best een pittig stuk. Als doel hebben we berghut Gattererhütte waarvan de de eigenaresse gespecialiseerd is in het maken van allerlei Knödels. Op woensdagen serveert ze gemiddeld 800 Knödels!

“Vrouwenmantel: daar zet je thee van tegen de maandelijkse ongemakken”

Die blaadjes verdwijnen ook in mijn zak, niet alleen voor mij maar ook voor de puber ga ik hier fijne theetjes van maken (update: de blaadjes liggen inmiddels te drogen in een dik boek).

Wat vinden we het leuk, deze hike in Südtirol. 5 vrouwen en 1 man, Jan-Jaap noem ik hem. We zijn bloggers en journalisten en allemaal verschillend. We hebben een paar dingen gemeen: we houden van schrijven, reizen en de bergen. Een grappige insight: we zijn – heel toevallig – allemaal single!

Vooral de vrouwen maken foto’s en houden de boel op. “Ah wil jij een foto van mij bij dit beekje maken?” “Tuurlijk, wil jij dan een springfoto van mij maken op de brug?” “Ja leuk, maar die wil ik daarna ook!” Ben benieuwd, zou Jan-Jaap het erg vinden?

“Antibiotics for the poor, these flowers of thyme”

Goh, dat is interessant: vroeger werd tijm het medicijn voor de armen genoemd. Het zou ontstekingsremmend werken en verzachten bij verkoudheid. “En heb je pijn in de buik? Leg dan wat tijmblaadjes in olie op je buik, dat werkt verwarmend.” Tamara is pas 24, we zijn allemaal onder de indruk van haar kennis, kunde, gastvrijheid en vrolijkheid.

Ook de paarse tijmbloemetjes krijgen een plek in mijn jaszak. Die kunnen thuis mooi bij de vrouwenmantel in de thee (update: de bloemetjes liggen knus in het boek bij de vrouwenmantel blaadjes).

“Stonemen are memories of passing hikers”

We komen langs een rotswand waar heel kunstig allemaal mooi opgestapelde bergjes met stenen staan. Ik zag het eerder al in Noorwegen, deze “Stonemen”. Hikers maken vaak bergjes stenen als een soort van landmark. Tamara en ik maken er ook eentje.

Daar is de eindbestemming, onze magen hebben er ook wel zin in!

Maar eerst gelijk al het moois vanaf de iPhone op Instagram en Facebook plaatsen. Wrong! In het Fane Alm dal is geen wifi. Bewust niet. Het verhaal gaat zelfs dat een zware workaholic-bankier hier elk jaar 2 maanden neerstrijkt en compleet losgesneden van het web, kazen maakt om zo zijn batterij weer helemaal op te laden.

fane alm

Wat is het geweldig hier! Allemaal berghutten die er supergoed verzorgd en traditioneel uitzien, omringd door prachtige bergen en groene dalen.

We krijgen acht verschillende Knödel gerechten geserveerd. Met brandnetel, met spek, met spinazie, met mozzarella, met lever… Ik vind de Knödel van aardappel met mozzarella in tomatensaus het allerlekkerst.

En de eetbare bloem, die is natuurlijk vers geplukt! Ook op z’n guerrilla’s 😉

Meer Südtirol belevenissen volgen binnenkort. En zelfs weer met een vlog!

 Meer informatie over de regio Gitschberg-Jochtal lees je via hun site of facebookpagina.