tips tegen vliegangst

Zit jij met zweethandjes in de lucht om de haverklap te checken of de stewardess nog relaxed kijkt? Is elk knipperend lampje, zoemend geluidje of luchtzak voor jou een bevestiging dat het vliegtuig elk moment kan neerstorten? Denk jij daar kilometers hoog in de lucht nog steeds dat er vogels zijn die wel eens de motor in zouden kunnen vliegen? Shake hands with me, je hebt last van vliegangst. Laatst bracht ik deze 5 tips tegen vliegangst in praktijk en ik moet zeggen: wanneer mag ik weer de lucht in?

11 uur bracht ik vorige week door in het vliegtuig, van Amsterdam naar San Francisco. Dat is natuurlijk lang en al helemaal voor iemand met vliegangst. Nou kan angst ook nuttig zijn, maar daar op grote hoogte heb er er helemaal niets aan. Hoe je van vliegangst af kunt komen? Bij mij helpen deze tips:

5 tips tegen vliegangst 

 1. Relativeer

  Het verlies van controle is een belangrijke oorzaak van vliegangst. Maar vliegen is toch echt veiliger dan autorijden. De kans op een ongeluk is ongeveer 1 op 11 miljoen. Als je je hele leven zou doorbrengen in een vliegtuig, zou je risico op een niet-natuurlijke dood tot bijna nul dalen.

  5 tips tegen vliegangst
  Wees je dan ook bewust van de volgende feiten:
  – Vliegtuigen zijn continue aan controles onderhevig, zowel nadat ze geland zijn als voordat ze opstijgen. De kans dat er iets mis is met een vliegtuig is dan ook uiterst klein.
  – Een verkeersvliegtuig zit boardevol allerlei back-up systemen en kan zelfs zonder stuwkracht uitstekend landen.
  – Turbulentie is voor een vliegtuig wat golven zijn voor een schip: een natuurlijk element. Het vliegtuig stijgt of daalt op de golven van de lucht die in beweging is. Als het mogelijk is reserveer dan een plaats voorin het vliegtuig. Daar is de turbulentie vaak minder heftig.
  – Een vliegtuig maakt voortdurend geluiden. Die zijn altijd functioneel.
  – Zelf kijk ik niet naar de veiligheidsinstructies, omdat ik dan alleen maar meer doemscenario’s tot mijn verbeelding laat spreken. Maar deze supercreatieve instructievideo van KLM kijk ik graag:
  [embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=blybdzAUG9c[/embedyt]

 2. Zorg dat je jezelf comfortabel voelt

  Ik zie ze wel eens zitten, van die hooggehakte dametjes in hun skinny jeans met make-up die de tand des vliegtijds moeiteloos doorstaat. Uren achtereen blijven ze vlekkeloos in de houding zitten en de enige beweging die ze maken is er eentje met hun arm, als ze een flesje water naar hun mooi getuitte lipjes brengen. Nou is dat water natuurlijk helemaal geen slecht idee, maar die skinny… dat gaat toch trekken daar op die ene plek?
  Als ik ga vliegen zorg ik voor:

  – De lekkerst zittende kleding die er bestaat van heerlijk zacht, duurzaam en ademend katoen. Ik kleed me in laagjes omdat het in een vliegtuig de ene keer warm en de andere keer weer koud is. Aanrader: check de basics van Miss Green eens. Deze sweater is mijn favoriet voor in het vliegtuig. Gecombineerd met deze comfybroek zie ik er nog stylish uit.
  – Goede huidverzorging die voorkomt dat mijn huid uitdroogt door de airco in het vliegtuig. Ik gebruik sinds kort de producten van Tasty Skincare. De naam zegt het al; huidverzorging die je ook kunt eten… serieus! De producten bestaan uit 100% zuivere oliën die de natuurlijke productie van collageen stimuleert en de elasticiteit verhoogd. Het is de perfecte balans tussen voeden, hydrateren, beschermen tegen vrije radicalen en het stimuleren van celvernieuwing. Je begrijpt dat ik het vliegtuig jonger verlaat dan dat ik erin ging?

 3. Zorg voor afleiding

  Vooral tijdens het stijgen hebben mijn armleuningen het zwaar te verduren door mijn geknijp. Maar ook hoog in de lucht raak ik meestal niet kalm. Ik blijf gefocussed op de belletjes tussen de stewardessen voor en achter in het vliegtuig en check continue hun expressie. Mijn oplossing:
  Ik zorg  altijd voor een fijn boek en lekker muziekje om de tijd te doden. En als het kan dan kijk ik films, veel films. Tijdens de vlucht naar San Francisco keek ik er 4 op rij!

 4. Noise cancelling headset

  Ik kende het nog niet en kon mijn oren niet geloven toen ik het voor het eerst hoorde: koptelefoons die ervoor zorgen dat de omgevingsgeluiden zo goed als verdwijnen. Deze zgn. noise cancelling headsets zijn ideaal tijdens het vliegen. Zo hoor je bijv. de vliegtuigmotoren amper en ook het gekraak, gekauw en gesnurk van je buurman/vrouw wordt tot het minimale gereduceerd. Ik heb zelf deze oordopjes van Sony. Ze produceren een geweldige sound en de noise cancelling werkt echt super. Daar komt bij, ze zijn superlicht en zitten heel comfortabel. Ik heb ze met gemak de hele vlucht in kunnen houden. Beetje jammer alleen dat ik ze voor de terugvlucht was vergeten op te laten… 😉

  Sony zegt:

  De Sony h.ear MDR-EX750NA met Noise Cancelling combineert hi-res audio met ruisonderdrukking en is een fijne hoofdtelefoon voor iedereen die onderweg helemaal in de muziek wil opgaan. Dankzij de digitale ruisonderdrukking kun je in elke omgeving van de uitstekende geluidskwaliteit genieten, en dankzij het eenvoudige, karakteristieke ontwerp kun je dat ook nog eens in stijl doen“.

  Noise cancelling Sony

 5. Rustgevende medicatie

  Toegegeven, het is wel een wat heftigere tip tegen vliegangst dan de voorgaande maatregelen… maar ik vind het een uitkomst: rustgevende medicatie. Dit kan een homeopatisch product zijn, een vitaminepreparaat of een anti-spanning medicijn zoals Oxazepam (mijn favoriet tijdens het vliegen), op recept verkrijgbaar via de huisarts. Dit, gecombineerd met een bewuste ademhaling en de voorgaande tips maakt mij zó rustig tijdens het vliegen! En met een beetje mazzel val ik nog een paar uurtjes in slaap ook.

Bonustip: oefening baart kunst! Dus maak vooral lekker veel vlieguren 🙂