Limabonen, ook wel boterbonen of olifantsbonen genoemd, zijn zoals de naam al doet vermoeden lekker groot (2 cm). Ze zijn redelijk plat en meestal wittig van kleur. Je koopt ze het best in gedroogde vorm en geniet na het weken van een heleboel gezondsheidsvoordelen. Zijn limabonen gezond dan? Jazeker! Lees maar. En maak daarna vooral het heerlijke limabonensoep recept:

Het is zaterdagmiddag en ik besluit een soep te maken met ingrediënten die ik al in huis heb. De koelkast ligt vol verse groenten en ook de voorraadkast is goed gevuld. Zal ik iets met linzen doen? Achterin de kast vind ik nog wat gedroogd spul. Limabonen… hoe kom ik daar nou aan? Zeker ooit een keer vanwege de mooie vorm – groot, rond en wit – gekocht? Google leert me dat de limabonen ook nog eens supergezond zijn.

Voedingswaarde van limabonen

Zoals alle bonen zijn ook limabonen een evenwichtig voedingsproduct met een hoge voedinsgwaarde:

 • limabonen bevatten veel vezels. Vezels zorgen voor een gezonde darmtransit, ze werken als het ware als een borsteltje dat het hele maagdarmstelsel schoonveegt. Met een goede darmtransit vermijdt je constipatie en aambeien.
 • Vezels geven bovendien snel een gevoel van verzadiging. Voor wie wat kilootjes wil kwijt raken, zijn limabonen een uitstekend voedingsmiddel.
 • De vezels in limabonen zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet snel stijgt. Ze hebben een stabiliserende werking op de bloedsuikerspiegel. Daarom zijn limabonen heel geschikt voor diabetespatiënten.
 • Limabonen bevatten veel plantaardige eiwitten. Dat maakt hen tot een gezond alternatief voor vlees.
 • Limabonen zijn rijk aan mineralen als calcium, zink, fosfor, kalium, selenium en ijzer. In vergelijking met andere bonensoorten is het ijzergehalte in limabonen het hoogst.
 • Limabonen leveren vitamines E, PP, K, J en vitamines uit de B groep (B1, B2, B3, B5, B6).
 • Ze bevatten weinig vetten.
 • De stof lecithine in limabonen heeft een gunstige werking voor wie lijdt aan te hoge cholesterol. Lecithine zou namelijk cholesterol en vetten afbreken en zou ook werkzaam zijn tegen hoge bloeddruk.
 • Bepaalde mineralen in limabonen zouden een gunstig effect hebben op mensen met een intolerantie voor sulfieten die vaak gebruikt worden als conserveringsmiddel in voedsel of wijn. Je leest er hier meer over.

(bron)

Dus de vraag: “zijn limabonen gezond?” kan volmondig met JA beantwoord worden.

Maar goed, dan moet je ze dus wel eerst even minimaal 8 uur weken… Dat doe ik en uit allerlei verschillende recepten die ik op internet tegenkom stel ik het volgende “dikke limabonensoep”recept samen:

Ingrediënten limabonensoep

 • flinke scheut olijfolie
 • 1 grote, fijngehakte ui
 • 8 teentjes geperste knoflook (ik hou er van ;-), maar pas de hoeveelheid gerust aan)
 • 6 stengels bleekselderij, in kleine stukjes gesneden
 • 1 liter water
 • 1 pond voorgeweekte limabonen (de soep is dik bedoeld maar je kunt natuurlijk minder limabonen toevoegen als je dat wilt)
 • 12 klein gesneden tomaten (ik ontvel ze niet, maar feel free)
 • 2 eetlepels paprikapoeder
 • cayennepeper en zout
 • rasp van 1 citroenschil
 • flinke hand platte peterselie
 • flinke hand koriander
 • optioneel: 2 eetlepels komijn (ik ben zelf niet zo dol op deze specerij maar het kan wel een passende toevoeging zijn)

Le Creuset hartjespan

Bereiding

Verwarm de olie in de pan. Veel mooier dan mijn Le Creuset hartjespan bestaat er denk ik niet? Ach, liefde gaat door de maag dus ik mocht mezelf best trakteren op deze prachtpan. Ik ben trouwens sowieso dol op de “keukengear” van le Creuset. Misschien als ik Sinterklaas lief aankijk? Hier kan de goedheiligman vast lekker veel Le Creuset inspiratie opdoen 😉

Voeg de ui, bleekselderij en knoflook toe en laat deze glazig worden. Voeg water, bonen, tomaten, paprikapoeder, cayennepeper en zout toe en laat het geheel op een laag vuur 2 uur pruttelen of totdat de limabonen heel zacht worden en gaan breken. Roer tot slot de geraspte citroenschil, peterselie, koriander en komijn door de soep en kook deze voor nog eens 10 minuten.

Deze tip kreeg ik door voor de komijnliefhebbers: bak de komijn even mee, direct na de ui, bleekselderij en knoflook.

Eet smakelijk!

limabonensoep