IMG_8398

Carnaval vieren: you love it or you hate it. Maar als je dan toch gaat en je bent van plan naar mijn home town Oeteldonk te gaan, dan laat ik je graag even wat je wel en niet moet doen: de do’s en don’ts om carnaval in Oeteldonk tot een onvergetelijk feest te maken. Wist je bijvoorbeeld dat het not done is om alaaf te roepen in Oeteldonk?

Carnaval duurt dit jaar t/m dinsdag 9 februari. Mijn hond Mozart is er al helemaal klaar voor 🙂

20150215_103922

Den Bosch Centraal heet tijdens carnaval natuurlijk Oeteldonk Centroal

Een kort geschiedenislesje

Waarom vieren we feest in Oeteldonk? Dat doen we omdat onze vorst, Prins Amadeiro XXV, een driedaags bezoek brengt aan Oeteldonk, zijn ‘Pronkjuweel’. Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd, de burgervaojer van Oeteldonk, treedt tijdens de feestelijkheden op als gastheer. Zo zijn er meer belangrijke hoofdpersonen ensymbolen in Oeteldonk, zoals onze rood-wit-gele vlag en het standbeeld van Boer Knillis. Je kunt daar op deze site meer over lezen. Maar zeker zo belangrijk zijn de Oeteldonkers zelf, de boeren en durskes, en alle vrijwilligers die het feest uniek maken. En niet te vergeten de Oeteldonksche Club van 1882 die een groot deel van de organisatie voor haar rekening neemt en de tradities bewaakt. Wil je alle hoofdrolspelers van dit onvergetelijke feest nog eens op een rijtje: Klik dan op de handige infographic die hierover gemaakt is.

De do’s van carnaval in Oeteldonk:

  • De Oeteldonkse carnavalstraditie is niet afgeleid van tradities zoals het Rijnlandse carnaval (zoals bijvoorbeeld in Maastricht). Je zult in ons dorp dan ook geen dansmariekes en fazantenveren tegenkomen of het woord alaaf horen. Als je dat woord wel hoort, dan heb je niet met een echte Oeteldonker te maken. Ook is het in Oeteldonk traditie om in een boerenkiel (versierd met kikkers en rood-wit-gele accenten) verkleed te gaan.
  • Iedereen is welkom. We laten anderen graag van ons mooie feest meegenieten, maar we hopen wel (en we gaan er vanuit) dat iedereen onze tradities èn elkaar respecteert.
  • Meezingen en dansen, ook goed tegen de kou. Voel je niet bezwaard, dat doet niemand.
  • Kom met de trein. Parkeren is nogal lastig tijdens carnaval. Drinken en rijden is sowieso geen optie natuurlijk.

Carnaval Oeteldonk

De don’ts van carnaval in Oeteldonk:

  • Nee, je mag niet zomaar overal aankomen. Gezellig dansen en feestvieren is leuk, maar Willem grijpt Marietje echt bij haar schouders en niet ergens anders….
  • Drink geen mixen. Dat werkt niet. Je drinkt bier, wijn of fris, maar ga niet aan de wodka Safari of Redbull cola. Dat is vooral onhandig voor diegene die de drank haalt. En ja, ook jij lust bier. Je moet er alleen wel even doorheen.
  • Vasten. Dat doe je maar na de carnaval, maar je moet eten af en toe. Goed lunchen en in de avond een fatsoenlijke maaltijd. Heel belangrijk.
  • Je druk maken. Ook niet doen. Een wachtrij voor de kroeg? Kan gebeuren. Uiteindelijk kun je gewoon naar binnen. Praat met de mensen om je heen, met de uitsmijter. Wachten hoort erbij. Plus, vaak zijn er tapjes bij de kroeg zodat je ook in de rij een biertje kunt drinken.
  •  Straallazarus rondlopen. Heb je je zakken vol, stap op de fiets of neem een taxi en ga slapen.
  • Accessoires zijn van een ander. Afpakken doe je dus niet, vriendelijk vragen of jij het mag hebben of ruilen met iets van jezelf uiteraard wel.

carnaval oetldonk

Carnaval is voor jong en oud 

knillispanorama

De onthulling van Knillis, op de Markt

Enthousiast geworden? Kan ik me voorstellen! Op de officiele site van Oeteldonk kun je het gehele programma van de komende dagen bekijken.

Wist je trouwens dat dit jaar óók in het teken staat van de 500e overlijdensdag van Jerhornimus Bosch, naamgever van de stad en Neerlands beroemdste middeleeuwse kunstenaar. Er is een prachtige tentoonstelling te zien in het Brabants museum en ook het carnaval staat dit jaar in het teken van Jheronimus Bosch.

See you bij de carnaval in Oeteldonk!

This is me, vorig jaar tijdens de intocht van  Z.K.H. Prins Amadeiro Ricosto di Carnavallo, Ridder van het reksaM, Heer en Meester van Oeteldonk 

20150215_111739