ballonvaren

Ballonvaren. Ik (Saskia) deed ’t vorig jaar kado aan mijn vriend en gisteravond was het dan – na diverse afgelastingen – eindelijk zover: we gingen de lucht in. Wat was het gaaf en wat is de wereld prachtig van bovenaf! Hoe gaat zo’n ballonvaart nou in z’n werk en wat moet je weten?

Allereerst moet je jezelf aanwennen dat je niet spreekt over vliegen, maar over varen. Best raar eigenlijk, je vaart immers niet over water maar over de lucht. Degene die de ballon bestuurt heet dan wel weer een piloot. Enfin, ik heb ’t ook niet verzonnen. Onze piloot was Henk Broeders , 16-voudig Nederlands kampioen ballonvaren.

Na het verzamelen vertrokken we met de andere passagiers naar de opstijgplek. Achter ons aan de ballon en het mandje op de trailer. Aangekomen bij het opstijgveld begon het uitpakken en opblazen van de ballon. Dat is al een spektakel op zich:

ballon varen tips

Het mandje wordt in elkaar gezet. Wij zaten (of liever gezegd: stonden) met z’n negenen + piloot in ’t mandje.

luchtballon varen

Zo ziet het mandje er van binnen uit: netjes verdeeld in compartimenten.

de lucht in

De ballon is uitgevouwen. Wat een joekel. Nu moet er op één of andere manier nog lucht in…. Moeilijk voor te stellen dat we straks gewoon echt gaan ballonvaren!

luchtballon

Met deze ventilator wordt er koude lucht in de ballon geblazen. Er komen daardoor enorme krachten op de ballon en het bakje te staan. In totaal gaat het om 8 ton massa.

luchtballon opblazen

Wat een magnifiek gezicht om die twee ballonnen te zien. Het mandje ligt al op z’n zij.

luchtballon opstijgen

En om het mandje nog even op de grond te houden moeten er alvast wat passagiers instappen. Daar lig ik dan, rechtsonderin. Spannend, want ieder moment kan de ballon zich oprichten en het mandje recht trekken waarna de resterende passagiers mogen instappen.

23-5-2016 08-58-12

 

23-5-2016 08-59-21

Daar gaan we! Foto credits: Sven de Hoogd

luchtballon varen

Wat een uitzicht…..fantastisch! Het is zo stil en zo vredig daarboven. Grappig ook dat je alle geluiden van beneden heel goed kunt horen: een blaffende hond, een lachend kind. En ook zo leuk: heel veel mensen zwaaien. (en wij zwaaiden terug hoor! Dus dan weet je wat je moet doen als je de volgende keer een luchtballon voorbij ziet varen :))

ballon varen

Na ongeveer een uur zoekt de piloot een landingsplekje. Liever niet tussen de koeien of paarden, want dat geeft zo’n gedoe. De landing is best een beetje spannend: we moeten met z’n allen gehurkt gaan zitten in het mandje, want stel dat ie omkiepert…maar na een drietal keer stuiteren staat ie rechtop en zijn we veilig geland. De volgauto’s komen ons ophalen bij de boer en we pakken met vereende krachten de ballon weer in. Vervolgens worden we teruggebracht naar de verzamelplaats en krijgen we een heus vaarbewijs.

Wat een fantastische ervaring! Ballonvaren, ik kan het iedereen aanraden.

Wil je ook ballonvaren? Ik deed ’t bij Ad Ballon in Breda, maar het kan op talloze andere plekken in Nederland. Even goed zoeken en je kunt voor onder de 100 euro meevaren.