Denk je aan Japan, dan denk je aan sushi. Maar eigenlijk doe je daar de Japanse keuken tekort mee, er is namelijk zoveel lekkers te proeven. In het boek Nanban staan traditionele Zuid-Japanse streetfood gerechten, om je vingers bij af te likken. 

De menukaart van een gemiddeld Japans gezin ziet er heel anders uit dan die van een Nederlands gezin.

  • Het ontbijt in Japan bestaat meestal uit gestoomde of gestoofde groente, gekookte rijst, vaak met een rauw ei en misosoep.
  • Voor de lunch nemen Japanners meestal sushi en ingelegde groenten.
  • Als diner heeft men vaak rijstgerechten, maar ook gerechten als teriyaki of visgerechten met gekookte rijst, soep en natuurlijk groene thee.

Waarom Japanners slurpen…

In Japan eet men met stokjes (hashi). Maar tegenwoordig wordt voor de soep ook gewoon met een lepel gegeten of direct uit de kom gedronken. Ja, met de benodigde slurpgeluiden! Weet je waarom dat slurpen eigenlijk is? Slurpen bevordert de zuurstofopname waardoor de smaak verbetert.

Zuid-Japans streetfood

In het meer dan prachtige boek Nanban geeft Tim Anderson ons het beste van Zuid-Japans streetfood: denk aan de saseboburger, gefrituurde kipgerechten, ramenschotels, misosoepen, verschillende sauzen en dranken. Maar ook bijv. een recept voor softijs van zoete aardappel!

De recepten variëren van makkelijk tot meer uitdagend. Tim Anderson geeft bovendien veel informatie over de Japanse ingrediënten, hun verkrijgbaarheid en vertelt hoe je ze kunt vervangen als je ze echt niet kunt vinden.

Wat betekent Nanban?

‘Nanban’ betekent in het Japans ‘Zuidbarbaars’ en het was de bijnaam van de eerste Europese kolonisten in Japan. De titel past goed bij Tim Anderson, die door zijn passie voor het nemen van risico’s en Japans streetfood de Britse tv-show Masterchef won met een hamburgerrecept. Nanban typeert ook alles wat zo lekker is aan de recepten in dit boek: gedurfde smaken, stevige gerechten en ongeraffineerde heerlijkheid.

japans kookboek nanban

Deze winactie is afgelopen

Winnen: 2x Japans kookboek Nanban

Alle gerechten in dit boek zien er stuk voor stuk heerlijk uit, maar ook het boek zelf is prachtig vormgegeven! Word je al hebberig 😉 Dat komt goed uit, want ik mag 2 exemplaren weggeven. Meedoen is heel makkelijk, laat mij in een reactie onder deze blog weten wat jou aanspreekt over Japan en… wie weet!

Wil je niet wachten? Meer over het boek lees je hier. En ben je benieuwd naar het servies waarop ik de sushi heb geserveerd? Dat is van het merk Dassie, je vindt het hier. En wil je weten hoe ik de sushi gemaakt hebt? Dat heb ik niet, die heb ik ouderwets besteld 😉

Natuurlijk vind ik het ook erg leuk als je deze actie wilt delen en de Facebookpagina van OHIMP liked.

het japanse kookboek nanban