meiden-springen-in-fjord

“Joehoe Ilja, hebben jij en Kiki zin om met ons mee te gaan naar Noorwegen?”. Over het antwoord op dit appje van Bonnie hoef ik (Ilja) niet lang na te denken. Natuurlijk hebben we daar zin in! 

Maar wacht eens even. Noorwegen, is dat niet het land van natuur, bergen en stevige wandelingen? Van veel regen en weinig zon? Niet echt iets waar je twee tieners warm voor krijgt volgens mij. Nou mooi wel dus! Je moet alleen weten wat je wel en misschien beter niet kunt doen. Met deze do’s (en tja, ook 1 don’t) is Noorwegen leuk voor iedereen.

1. Doen in Noorwegen met tieners: slapen in een yurt

Na aankomst op het vliegveld van Bergen (het is maar anderhalf uur vliegen en je bent daarna in een compleet andere wereld!) rijden we naar Osa. We slapen daar drie dagen in een yurt op de vakantieaccommodatie “Hardanger Basecamp” (meer over deze geweldige plek lees je hier).  We hebben heerlijke bedden, stroom en iedere dag staat er een jerrycan vers water voor ons klaar. Water direct uit de bergen, veel zuiverder krijg je het niet. De yurt is supergezellig ingericht en heeft buiten een vuurplaats en gezellige bankjes. En het allermooiste: hij staat midden in de natuur. Vanuit de yurt lopen we zo naar de Hardanger fjord. Onderweg kun je wilde frambozen plukken en zien we prachtige bloemen. En onze tieners? Die genieten bij het vuurtje, eten de heerlijke pannenkoeken die Robert voor ze bakt en liggen tot diep in de nacht te giechelen in hun bed. Ze zouden bijna vergeten dat er geen wifi is 🙂

Slapen in een yurt in Noorwegen

De yurt ligt aan een prachtig fjord2. Doen in Noorwegen met tieners: hiken

Op onze eerste dag gaan we vroeg uit de veren. De meiden protesteren een beetje, maar zitten zowaar op tijd aan het ontbijt. Robert waarschuwt ze met een knipoog: “Ik zou maar flink eten, het wordt een pittige hike”. Ik kan je verklappen. Het was echt pittig. Maar ook zo mooi! Je vergeet bijna dat het zo zwaar is door al die prachtige vergezichten. Kiki en Mia slaan zich er dapper doorheen. Er wordt hier en daar gegild (op de steile stukken) flink wat afgegiecheld en ok, laat ik eerlijk zijn, met enige regelmaat vragen ze of het nog ver is. Stiekem hebben ze hartstikke veel lol totdat….

Hiken in Noorwegen met tieners

 

Die ene don’t: ken de grenzen van je tieners!

Halverwege de hike komen we bij een grot. We horen dat het de bedoeling is dat we deze grot afdalen, met behulp van een touw. Robert heeft een lamp op zijn helm om voor wat licht te zorgen. “Probeer zo min mogelijk stenen weg te trappen, zodat we geen stenen lawine veroorzaken”, zegt Robert. Mia en Kiki zijn opeens wel erg stil. “Houd je vast aan het touw en loop achterstevoren, anders is het te steil”. Mia en Kiki vinden dit echt niet leuk! Onder protest gaan ze de grot in. Hoe verder we afdalen, hoe donkerder het wordt. En het is echt wel stijl. Als Kiki per ongeluk toch wat stenen raakt is het gedaan, ze verstijft en wil geen stap meer zetten. Achter me hoor ik Mia tegen Bonnie roepen: “ik ga echt niet verder hoor!” Bij beide meiden lopen de tranen over de wangen. Dit is te hoog gegrepen. Weg uit de grot, terug naar het licht.

hiken-naar-de-top

 

Hiken met tieners, het vervolg

We moeten even bijkomen van ons grotavontuur. Gelukkig hebben we lunchpakketjes meegekregen. We zoeken een mooi plekje voor een picknick, boven op de berg en smullen van verse broodjes, fruit en een flink stuk chocola. We hebben het tot zover toch maar mooi geflikt. Bij gebrek aan een vlag om op de top te plaatsen, laten we ons eigen unieke OHIMP kenmerk achter op de berg. De grot is al lang en breed vergeten. Pas tegen de avond komen we weer terug bij de yurt. Wat een indrukken! De meiden raken niet uitgepraat. Het licht gaat ’s avonds wel wat eerder uit. We zijn bekaf en slapen als roosjes.

Hiken in Noorwegen met tieners

3. Doen in Noorwegen met tieners: shoppen in Voss

Na drie nachten in de yurt verplaatsen we ons naar het Strandhotel in Ulvik. Ook wel weer lekker hoor, de luxe van een hotel. En natuurlijk kunnen de meiden hun geluk niet op: er is weer wifi. Om het geluk compleet te maken gaan we ook nog eens een dagje met ze shoppen in het nabijgelegen Voss. Geen megastad, maar net groot genoeg om te shoppen en een terrasje te pakken. In deze vlog van Bonnie zie je er meer over:

Aan de rand van het stadje halen de meiden hun hart op: een winkelcentrum met een H&M en nog veel meer. Behangen met tasjes keren we terug in het hotel. Veel gelukzaliger heb ik die meiden nog niet zien kijken deze vakantie. ’s avonds doen ze nog even een kleine wandeling door het dorpje, in hun nieuwe identieke jurkjes.

shoppen-in-noorwegen-met-tieners

4. Doen in Noorwegen met tieners: kajakken

We hebben zo’n mazzel met het weer! Eigenlijk is het toch een zonvakantie. En wat doe je dan met een fjord voor de deur: kajakken. Een kajak is wat breder dan een kano, waardoor je niet snel omslaat. Je hebt ook opblaasbare kajaks maar wij kiezen voor een “harde”. Bikini aan, zwemvest om en peddelen maar. Natuurlijk hebben we wat versnaperingen aan boord. Van dat peddelen krijg je het natuurlijk hartstikke warm. Afkoelen in de fjord dan maar! In deze video zie je hoe wij dat aanpakken:

Pas tegen de avond leveren we onze kajak weer in. Dit was minstens zo leuk als het shoppen en ’s avonds voor de spiegel ontdekken de meiden nog een groot voordeel: “Kijk dan hoe bruin ik ben geworden!”

5. Doen in Noorwegen met tieners: boogschieten

Die Vikingen hadden er weinig moeite mee: boogschieten. De meiden zijn er in eerste instantie maar moeilijk voor te porren. “Saai”, is hun commentaar. We hebben ze toch gewoon ingeschreven voor een workshop. Tijdens de uitleg staan ze nog een beetje verveeld te kijken, maar als ze eenmaal een boog in handen hebben gaan ze los. En dat valt nog helemaal niet mee! Een combinatie van rust en spierballen werkt het best. We krijgen de techniek fantastisch uitgelegd, maar de roos ligt in eerste instantie ver buiten bereik. Flink wat pijlen verder zijn Mia en Kiki volleerde schutters. Elanden in Ulvik kunnen zich maar beter verstoppen. En schoorvoetend geven ze het toe: dit was toch wel erg leuk!

boogschieten-in-noorwegen-met-tieners

 

6. Doen in Noorwegen met tieners: eten uit de natuur

Het laatste onderdeel van ons programma is alweer een activiteit van B-Active: een wandeling door de natuur naar een prachtig uitkijkpunt over Ulvik. “Nee he, we gaan toch niet weer wandelen?! ” Met een hoop gezucht en gesteun trekken Mia en Kiki hun wandelschoenen aan. We zeggen maar niet dat we onderweg bloemen en planten gaan eten want dan gooien ze waarschijnlijk helemaal hun kont in de krib. Onze gids Remco, pakt het prima aan. Hij vertelt welke planten je kunt eten, vraagt of ze willen proeven, maar niks moet. En ja hoor, ze proeven van schapenzuur, groene blaadjes met een beetje een citroenachtige geur. Even later eten ze paarse bloemetjes en drinken ze de thee die Remco maakt van jonge takjes van een den. Maar het allerlekkerst zijn toch wel de bosbessen. Die groeien hier echt overal.  Handen vol werken we naar binnen. Toppunt van de wandeling is een ijzingwekkend hoge rots, met de naam: waar Jakob sprong. Drie keer raden wat de depressieve Jakob daar heeft gedaan.

eten-uit-de-natuur

thee-met-dennentakjesVoor we het weten is onze week in Noorwegen voorbij. Een vakantie zonder strand en disco’s, zonder boulevard om te flaneren en soms zelfs zonder wifi. Of de tieners het leuk hebben gehad? De verhalen die ze aan hun vriendinnen vertellen en de posts op die we op Instagram voorbij zien komen zeggen ons genoeg!