Osa

Wil je de prachtige natuur van Noorwegen echt beleven? Dan MOET je naar het Hardanger Basecamp in Osa. Ik (Ilja) logeerde er drie dagen in een yurt met Bonnie, Mia en Kiki. We gingen back to basic. Voor de tieners soms even afzien, want zonder WiFi. Maar de moeders vonden het geweldig!

tieners en wifi

De hele dag licht

En die tieners hebben het zeker niet slecht hoor. Zo primitief is onze Mongoolse yurt nu ook weer niet. De iPhones kunnen gewoon in de lader en ze hebben een heerlijk bed.

Yurt in Osa

Het allerleukste is het raampje in de nok van de yurt, waar het licht dag en nacht prachtig binnenvalt. In Osa wordt het in de zomer niet donker ’s nachts!

Yurt in Osa

 

Pannenkoeken in het Kafeen

We vallen bij aankomst met onze neus in de boter. Of eigenlijk in de pannenkoeken. Op het terrein van het Hardanger Basecamp staat het Kafeen. Een hutje dat jaren geleden werd gebouwd voor de arbeiders van de waterkrachtcentrale in de bergen van Osa. Nu is het een gezellig eettentje waar ze bekend staan om de heerlijke pannenkoeken. En dat is terecht, Kiki en Mia eten hun vingers erbij op. Bij de pannenkoeken krijgen we zelfgemaakte jammetjes en drie soorten Belgisch suiker. Smullen!

Kafeen in Osa

Back to basic: zelf vuur maken

De moeders geven (een heel klein beetje) minder om de WiFi, maar willen ’s ochtends wel een lekker kopje koffie. Ik heb zelfs mijn melkschuimer in de koffer gestopt. Maar hoe maak je koffie bij een yurt zonder koffiezetapparaat? Op een zelfgestookt vuurtje! Robert Koesharto, de eigenaar van Hardanger Basecamp, leert ons hoe dat moet. Bonnie is er onwijs goed in. Dat zie je hier straks in een filmpje. Ik bedien de melkschuimer wel 🙂

Back to basic: drinkwater uit de stroom

We drinken onze koffie in het zonnetje met uitzicht op de fjord. We krijgen maar geen genoeg van dit plaatje. Het fjord ligt in het dal van Osa en wordt van water voorzien vanuit de bergen. De stromen smeltwater lopen dwars door het Hardanger Basecamp. Dit water is superhelder en kun je gewoon drinken! Onze Doppers vullen we dus dagelijks in dit heerlijke stroompje.

Dopper vullen met smeltwater

Back to basic: ehhh waar kan ik plassen?

Van al dat schone water loopt de blaas snel vol. Er is een mooi en ruim toilet- en douchegebouw op het terrein van de yurts, maar dat ligt niet direct naast de deur. Als Bonnie en ik ’s nachts wakker worden omdat we moeten plassen, kijk ik haar verschrikt aan. Hoe gaan we dat doen? Nou, back to basic dus. We zoeken ieder onze eigen struik en sluipen giechelend weer terug naar de yurt.

Tieners in Osa

Drie dagen in een yurt en je bent gegarandeerd verknocht aan Noorwegen! Thuis, werk, zorgen en zelfs de WiFi: je bent het zo vergeten.

Kijk, hier is de vlog van Bonnie van onze dagen in Osa:

Hardanger Basecamp in Osa

Vanaf het Hardanger Basecamp vertrekken we naar het hotel van Robert: het Fjord Strandhotel in het schattige dorp Ulvik. Vier dagen in een luxe hotel. Ook niet verkeerd. Daarover hoor je later meer. 

Osa fotografie