Halverwege de jaren ’80 breng ik de kerstvakanties door in Benidorm. Mijn opa en oma overwinteren daar steevast en mijn nicht en ik zetten er de boel op stelten. 30 jaar later keer ik terug. Wat is er veranderd? Je ziet het op de foto’s.. of niet?

(het was nog even zoeken, naar mijn fotoalbum uit 1985 ;-))

Benidorm 1985

“Kijk, daar heb je de berg met het gat!” zegt mijn opa enthousiast tegen Jacq en mij als hij ons op 23 december 1985 oppikt van de bushalte in Benidorm. We zijn verbaasd: “hoe kan een berg nou zo een gat hebben bovenop de top?!”

De berg met het gat heet Puig Campana

Deze berg, een van de landmarks van Benidorm, is vanuit de stad en de wegen en parken eromheen duidelijk zichtbaar. Na de 4e keer “Kijk, daar heb je de berg met het gat!” weten we het wel. En bij de 5e, 6e, 7e en 8e keer zijn we opa voor en giechelen we vanaf de achterbank “Kijk, daar heb je de berg met het gat opa!” Pubers…


Uiteraard is de berg met het gat er nog steeds. En als ik hem weer terugzie raak ik bevangen door een gevoel van weemoed. Opa… Ik weet zeker als ik hier met Mia was geweest, dat ik ook wel honderd keer had geroepen “Kijk, daar heb je de berg met het gat!” Aan de berg zelf is niet veel veranderd, de hijskraan op mijn foto uit 1985 heeft in ieder geval goed werk verricht, als het gaat om gebouwen neerzetten.

Over de berg met het gat bestaat trouwens een leuke mythe: vroeger leefden er reuzen in Spanje en een reus genaamd Roldan maakte het gat in de berg, omdat hij te horen had gekregen dat zijn vrouw zou sterven als de zon achter de Puig Campana zou verdwijnen. Door het grote gat in de berg, zou de zon langer zichtbaar zijn en zou zijn vrouw langer leven. En het stuk rots dat hij weggeschopt had? Dat is nu een mooi eilandje in de zee, Benidorm’s 2e landmark:

Benidorm Island

Dit eilandje zie je vanaf de stranden van Benidorm liggen. Vroeger fantaseerde ik er op los, over Benidorm Island. Wat is er te zien en zou je er naartoe kunnen zwemmen? Dat laatste is mogelijk, maar niet voor mij. Ik pak de kayak en doe er ruim een uur over (je leest er hier meer over).


Als je in Benidorm bent is een tripje naar Benidorm Island zeker de moeite waard. Je hebt er geweldig uitzicht over de zee en Benidorm’s skyline, je kunt er wandelen en lekker relaxen op het zonnige terras van het enige restaurantje dat het eiland rijk is.


Er zijn verschillende manieren om bij het eiland te komen, zo gaat er elk uur een boot, het hele jaar door. Met een beetje geluk heb je nog een knappe kapitein aan boord ook, want aan mooie mannen in de toeristische sector van Benidorm geen gebrek!

O ja, mooie mannen in Benidorm?

In de jaren ’80 keken Jacq en ik onze ogen al uit. Onze slaapkamer keek uit op het appartement van 2 Spaanse jongens waar wij wel een beschuitje mee wilden eten. We waren 15 en zo bleu als wat hoor 😉 Maar het Spaanse woordenboek hadden we wel uit ons hoofd geleerd, met relevante zinnetjes voor het geval dat. Zie je het voor je, 2 pubers die uit hun slaapkamerraam hangen en quasi nonchalant met elkaar in het “Spaans” spreken in de hoop dat de 2 puberjongens aan de overkant het als aanleiding aangrijpen:

“Ese chico es quappa” (die jongen is knap!)
“Si, si!!” (ja, ja!)
“Yo soi enamarado” (ik ben verliefd)
“Si, si!” (ja, ja!)

Ons appartement, zou het nog bestaan?

Het adres van het appartement van opa en oma kon ik jammergenoeg nergens terugvinden. Het idee van het terugzien van deze memorabele plek uit mijn puberjeugd liet ik dus maar varen. Ik zou het op de bonnefooi vast nooit meer herkennen trouwens.

Maar als ik met mijn reisgenoten op een dag in de taxi zit, onderweg naar een restaurantje, bekruipt mij een gevoel van thuiskomen: “Hé, dit lijkt wel op de plek waar… Wacht eens even… Verdomd JA, hier is het!!” Onze lunchspot ligt gewoon direct naast het appartement van opa en oma, wat een toeval niet?!

(“ons” balkon is die met de witte TVschotel links. Het balkon van de jongens zit in het gebouw rechts, op de bovenste rij, de linker van de laatste galerij).

Ik schiet foto’s, maak filmpjes en geniet! Natuurlijk app ik Jacq gelijk:

Benidorm’s viewpoint: The Balcony of the Mediterranean

Als Jacq en ik in de kerstvakanties bij opa en oma zijn, is het stil op de boulevard. Het is wat frisser (graad of 18) en de stranden zijn rustig. Helemaal het stuk waar wij zitten: Playa de Poniente. Op een dag gaan we wandelen en komen we bij een heel mooi uitkijkpunt.


En ja hoor, 30 jaar later blijkt Benidorm’s viewpoint er nog steeds te zijn (logisch) en is het er nog steeds even prachtig.

Maar wat is er dan wel veranderd, in 30 jaar?

Niet veel, het is er drukker en er is flink wat hoogbouw bijgekomen.


Maar de sfeer is nog steeds goed, van Benidorm word ik blij. In de winter is het een paradijs voor ouderen die heerlijk kunnen genieten van alle gemakken die Benidorm te bieden heeft. Wat dacht je bijv. van deze “twin-scootmobieltjes”:


En in de zomer is het een vakantiebestemming voor gezinnen en jongeren.

Je kunt in Benidorm meer dan lekker eten (heerlijke tapas en paella’s), fijn shoppen en superactief bezig zijn (hier lees je wat voor sportiefs ik er allemaal deed).

Ben jij wel eens teruggeweest naar een vakantiebestemming van vroeger? En vond je het ook zo’n heerlijk feest der herkenning?

Meer lezen over Benidorm?